Hazánkban a pálinka fogyasztásának igazi hagyománya van: akár családi eseményről, akár baráti összejövetelről van szó, ez az ital mindig remek kísérője bármilyen ünnepnek, persze csak akkor, ha valóban szakavatott kezek alkották. Ha kedvet érzel e nemes nedű elkészítésére annyira, hogy akár hivatásodnak is választanád, akkor jelentkezz az OKJ-s gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamra.
A pálinka történelme egészen a 8. századig nyúlik vissza, miután arab tudósok felfedezték a desztilláció folyamatának tudományát, Olaszországban már kifejezetten lepárlásra használták a módszert, a 14. századból fennmaradt írásokban pedig “Aqua Vitae”-ként, vagyis az élet vizeként említik. Kezdetben gyógyhatása miatt használták – Erzsébet királyné például köszvényt gyógyított vele – majd néhány évszázaddal később már élvezeti értéke miatt fogyasztották.
Hagyomány, érzék, elhivatottság
Hazánkban a rendszerváltást követően indult hanyatlásnak a pálinkafőzés tudománya, amikor mind az alapanyagok, mind a technikai háttér elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy valóban kimagasló minőségű ital készülhessen. Szerencsére azonban a 90-es évek végén elindult egy olyan fellendülés, mely napjainkban is tart, hiszen a pálinkafőző mesterek egyre nívósabb termékek előállítására törekszenek, így nemcsak itthon, de külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a magyar pálinka.Az egészséges, kellően érett gyümölcs az, amit minden szakértő főző keres, hiszen a kiváló pálinka a kiváló alapanyagoknál kezdődik, aminek – az időjárás szeszélyei ellenére is – kedvez hazánk makro- és mikroklímája. Ma, amikor ez a hungarikumként emlegetett ital a reneszánszát éli, érdemes kitanulni az elkészítés fortélyait, hiszen akár mellék-, akár fő foglalkozásként kitűnő bevételi forrást jelenthet. A képzésre – ahol 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el – már alapfokú iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmasságot igazoló papírral jelentkezhetsz.
A szakmához fűződő legfontosabb tulajdonságok az elhivatottság és a tudásvágy, hogy olyan aromáktól, színezékektől mentes, tiszta párlatot állíts elő, mely méltán tükrözi az alapanyagok minőségét és természetesen hozzáértésedet.
A gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam során elsajátíthatod a gyártás technológiájának szakszerű és gazdaságos kivitelezését: a gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvételétől kezdve, a cefrekészítés, az erjesztés, a főzés, a finomítás, az érlelés, a tárolás és a töltés rejtelmein át egészen a palackozásig és az értékesítésig.
Képzési ajánlatok ITT!
Ne add alább a legjobbnál!
Megtanulhatod azt is, hogyan kell a kész termék minőségét ellenőrizni, valamint, hogy mit kezdj a gyártás során keletkezett melléktermékkel és hulladékkal, hiszen a szigorú környezetvédelmi és higiéniai előírásokat minden körülmények között figyelembe kell venni.
A sikeres vizsga után pálinkafőző, szeszfőző és cefréző is lehetsz, de a végzettséggel betölthető munkakörök teljes listáját a cikk végén olvashatod. Akár magánfőzőként, akár bérfőzőként vagy kereskedelmi főzés alkalmazottjaként helyezkedsz el, a legfontosabbat soha ne feledd: mindig a minőség és a szívvel-lélekkel végzett munka a legjobb befektetés.
Jelentkezni szeretnék
Ha az élelmiszeriparban képzeled el a jövődet és szívesen foglalkoznál szeszesital gyártással, de még nem döntöttél, mely terület mellett szeretnéd elkötelezni magad, olvasd el a szőlész-borász szakmáról szóló cikkünket.
Összefoglaló információk a gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamról
Egészségügyi alkalmasság
Szeszfőző
Szeszfőző mester
Cefréző
Italgyártó gép kezelője
Szeszdesztilláló
Szeszerjesztő
Töltőgépkezelő
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése