Ahogy növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása, úgy fejlődnek folyamatosan az élelmiszeripar technológiai megoldásai is a zöldségek és gyümölcsök tartósításában, csomagolásában. Az utóbbi időben előtérbe kerültek a környezetkímélő módszerek is, így a frissesség megőrzése mellett folyamatos kutatások gondoskodnak a vevői elégedettségről. Ha szívesen dolgoznál egy fejlődő szektorban, melyre mindig nagy szükség lesz, akkor jelentkezz az OKJ-s savanyító tanfolyam következő időpontjára.
Minden élelmiszerrel kapcsolatos szakma nagy pontosságot, figyelmet és felelősségvállalást kíván, hiszen az előállított termékek minősége, fogyaszthatósága, valamint tartóssága egészségügyi kérdés is egyben.
Savanyítóként szakmai tudásodon kívül elsősorban manuális képességeidre támaszkodhatsz. Legfontosabb feladataid közé tartozik az alapanyagok átvétele és minőségének ellenőrzése, majd ezt követően a szennyeződések – magvak, héjak és növényi szárak – eltávolítása.
Munkád eredménye a kiváló élelmiszer
A gyümölcsök és zöldségek feldolgozása szeleteléssel, aprítással vagy zúzással történhet, szükség esetén pedig előkezeléssel csírátlanítod őket felhasználás előtt. A konzerváláshoz elsősorban fém, üveg vagy alumínium konzerveket használsz, a tökéletes minőség érdekében pedig a folyamat minden egyes lépésénél mintát veszel.
Savanyító szakemberként a legfőbb feladatod a különböző savanyított készítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló és gazdaságos végrehajtása lesz, miközben gondosan ügyelsz a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartására. Az alapfokú iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmassággal megkezdhető savanyító tanfolyam 70 százalékban a gyakorlati tudnivalókat adja át a diákok számára. A sikeres vizsgatételt követően káposztasavanyító, savanyító, zöldségfeldolgozó, konzervipari nyersanyag feldolgozó és konzervpasztörizáló munkaköröket tölthetsz be. Képzési ajánlatok ITT!Kezdj saját vállalkozásba!
A teljes körű képzésnek köszönhetően tisztában leszel a különféle tartósítási módokkal, akár hőkezeléssel, akár mikrobiológiai vagy vegyi úton történik. Az elkészült termékeket fizikai, érzékszervi és kémiai ellenőrzésnek veted alá, hogy csak a legjobb minőségű árú kerülhessen a boltokba.A tanfolyam vállalkozás indítására, működtetésére és a termékek értékesítésére is felkészít, így kellő szakmai önbizalommal akár saját vállalkozásba is kezdhetsz.
Tapasztalatodon és tudásodon kívül olyan kellékek segítenek majd a munkában, mint a laboratóriumi vizsgálati eszközök, illetve a tömeg-, a térfogat- és a sűrűségmérés eszközei.
Ha szakmai kihívásnak tekinted a tudásod kibővítését, akkor a kapcsolódó szakképesítés megszerzésével tartósipari szakmunkásként is kipróbálhatod magad.
Összefoglaló információk a gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyamról
Iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Egészségügyi alkalmassági követelmények
Savanyító
Zöldségfeldolgozó
Konzervipari nyersanyag feldolgozó
Konzervpasztörizáló
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése