A napsütötte szőlőtőkék romantikus látványa sokak szívét rabul ejti. Ha nemcsak néhanapján szeretnél élvezni hasonló panorámát – akár saját birtokodon – és nem rettent el a kemény munka, az időjárás viszontagságaitól is függő siker és az összetett tudást igénylő feladatok, akkor jelentkezz az OKJ-s borász képzésre.
Ez a szakma egy szívet-lelket igénylő hivatás, hiszen nem elég, ha a megtanultakat tökéletesen alkalmazod, egyéni megérzéseidet, ízlésedet és elgondolásaidat is bele kell vinned egy-egy bor megalkotásába. Ez a változatos foglalkozás minden évszakban más-más teendőkkel lát el: a metszési munkák, az érés folyamatának követése, a szüret időszaka, a feldolgozás megszervezése, a bor erjesztésének elvégzése, az újbor kezelése és a palackozás is nagy odafigyelést igényel.
Kreativitás és szakmaiság kettőse
Feladataid nagy részét főként a mezőgazdasági munkálatok teszik ki, de hozzád tartozik majd a laboratóriumi minőségbiztosítás, az alapvető marketing teendők, a borturizmust érintő tevékenységek és a pezsgők, csemegeborok, valamint a borkülönlegességek gyártási folyamatainak nyomon követése is.Az alapfokú iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság birtokában megkezdhető, átlagosan 7 hónap időtartamú tanfolyamon 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el, a sikeres vizsgát követően pedig szőlész, borász, szőlő- és gyümölcstermesztő, szőlőmunkás, szőlőoltó, metsző, szőlőtermesztő és vincellér munkakörökben helyezkedhetsz el.
Mindegy, hogy néhány főt foglalkoztató családi gazdaságban, vagy ipari méreteket öltő vállalkozásban dolgozol, esetleg saját vállalkozásba kezdesz, a munkádat mindig körültekintően kell végezned, hiszen az esetleges gondatlanság súlyos károkat okozhat.
Képzési ajánlatok ITT!
Fókuszban a kiváló minőség
Szakmád tapasztalt képviselőjeként pontosan tudni fogod, hogy mi a teendőd, ha a bor sav-, cukor- és alkoholtartalmát szeretnéd befolyásolni és azt is, hogy milyen fajtákat házasíthatsz annak érdekében, hogy az íz- és illatanyagok tökéletes harmóniáját tükrözze a bor. A rutinos borászok jól tudják, hogy ehhez a szakmához minden érzékszervükre szükségük van, benyomásaikat pedig a pincekönyvbe is feljegyzik. Az erjedés során a hőmérsékletnek lesz kiemelkedő szerepe, de ugyanolyan fontossággal bír a hordók tisztítása vagy akár a palackozás során használt dugók minősége is.A feladataid szakszerű ellátásához tudásodon kívül olyan professzionális eszközöket is latba vetsz, mint a présgép, a szőlőtermesztés erőgépei, acéltartályok és fahordók, fokoló, speciális szűrők, palackozó, dugozó és címkéző, melyek mind-mind lényeges elemei annak a folyamatnak, melynek a végén a borkedvelők asztalán kitöltve arra vár a pohárban illatozó nedű, hogy elégedetten elfogyasszák.
Ismerd meg az ország lenyűgöző borvidékeit, a szőlőfajtákat és válassz hivatásodul egy gyönyörű szakmát, mellyel saját szerencséd kovácsa lehetsz egy meseszép borbirtokon!
Összefoglaló információk a borász tanfolyamról
Egészségügyi alkalmassági követelmények
Szőlő- és gyümölcstermesztő
Szőlőmunkás
Szőlőoltó, -metsző
Szőlőtermesztő
Vincellér
Borászati szakmai gépek
Borászati technológia
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok