Csatornamű-kezelő

A környezetvédelem területén dolgoznál? Legyél csatornamű-kezelő!

A víz, mint nélkülözhetetlen éltető elem központi szerepet tölt be nemcsak az ember, hanem az egész bolygó létezésében. A tiszta víz pedig egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért elkerülhetetlen, hogy a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve gondoskodjunk a szennyvizek megfelelő kezeléséről is. Ha mindemellett munkáddal kommunális és közegészségügyi szolgáltatásokat is szeretnél nyújtani, akkor jelentkezz a csatornamű-kezelő OKJ-s képzésre.

A szenny- és csapadékvíz elvezetéséről már az ókori népek is gondoskodtak valamilyen kezdetleges formában és már Ceasar uralkodása idején megoldották az elhasznált víz elvezetését vagy elszállítását, a mai modern rendszerek pedig már a tisztításról is gondoskodnak.

Dolgozz a környezet védelméért!

Csatornamű-kezelőként a szennyvízelvezetésére és tisztítására szolgáló létesítmények és berendezések kezelése és karbantartása lesz legfőbb feladatod. Találkozni fogsz gravitációs és kényszeráramoltatású – azaz nyomás és vákuum alatt működő – csatornahálózatokkal valamint sűrített levegő előállítására és tárolására szolgáló berendezésekkel.

A csőhálózat zavartalan működésének fenntartása mellett a fertőtlenítő berendezések üzemeltetése is a feladatkörödbe tartozik, mely folyamatnak része a kémiai segédanyagok kimérése és adagolása, de gondoskodsz a szippantott szennyvíz kiemeléséről, elszállításáról és előkezeléséről is.

Szakemberként közreműködsz a mintavételi és mérési feladatok elvégzésében, melyet hordozható laboratóriumi mérőműszerekkel és ellenőrző gyorstesztekkel hajtanak végre. Munkádhoz a műszaki dokumentáció elkészítése is hozzá tartozik, nyilvántartásokat és üzemnaplót vezetsz számítógépeden és ügyfélszolgálati feladatokra is felkérhetnek.

Képzési ajánlatok ITT!

 

A fejlődés nem áll meg

Az érettségivel és egészségügyi alkalmassággal megkezdhető tanfolyamon 60 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el, a sikeres vizsgát követően pedig víz- és szennyvízcsőfektető, csatornaműgép-kezelő, csatornaüzemi gép kezelője, szennyvíztelep-kezelő, és szennyvíztelepi gépkezelő lehetsz.

Rutinos csatornamű-kezelőként nagy szakértelemmel működteted a mechanikus, pneumatikus, robbanó-motors és elektromos üzemelésű gépeket, de a tisztítófejekkel, mosópisztollyal és fertőtlenítő berendezésekkel történő munkavégzés sem jelent majd problémát. A csőszerelő szerszámok, a szintjelző műszerek és a munkavédelmi felszerelések is hozzájárulnak, hogy feladataidat a legnagyobb alapossággal lásd el, miközben a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi szabályokat is szem előtt tartod.

Ha motivációt érzel, hogy az önfejlesztés terén is fejlődj, akkor a kapcsolódó szakképzések elvégzésével fürdőüzemi gépész, vízműkezelő, víziközmű technikus, vízépítő szaktechnikus, vagy vízminőség-védelmi szaktechnikus is válhat belőled.

A környezetvédelem a jövőben egyre kiemelkedőbb szerephez jut és a várható fejlesztések újabb és újabb területeket nyitnak meg a szakma képviselői előtt.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Összefoglaló információk a csatornamű-kezelő tanfolyamról

A részszakképesítés azonosító (OKJ) száma
51 853 03
A részszakképesítés megnevezése
Csatornamű-kezelő
A képzés megkezdésének feltételei
Érettségi végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények
Arészszakképesítéssel betölthető munkakörök
Víz- és szennyvízcsőfektető
Csatornaműgép-kezelő
Csatornaüzemi gép kezelője
Szennyvíztelep-kezelő
Szennyvíztelepi gépkezelő
A részszakképesítés munkaterületének leírása
A csatornamű-kezelő a szakismeretének megfelelő, alábbiakban felsorolt tevékenységeket a kezelési, karbantartási és javítási utasításoknak megfelelően, a hatósági, és a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával, az adott közüzem belső szervezeti szabályzatának megfelelő irányítással, önállóan végzi.
A részszakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Csatornamű-kezelő feladatai

Még kérdésem van