Az asztalos tanfolyam során megtanulos a különböző fafajták megmunkálási módszereit.

Dolgozz a legősibb alapanyaggal egy kreatív szakmában asztalosként!

A fa az egyik legrégebbi nyersanyag, amit eszközeink és mindennapi tárgyaink elkészítéséhez használunk és olyan – semmi máshoz nem hasonlítható – hangulatot teremt otthonainkban, melyet a gondos kivitelezésnek köszönhetően akár egy életen át élvezhetünk. Ha jó kézügyességgel rendelkezel és szívesen végeznél precizitást igénylő munkafolyamatokat fával, akkor jelentkezz az OKJ-s asztalos tanfolyamra, és szerezz egy folyamatos megélhetést biztosító szakmát.

A 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat oktató tanfolyamra jelentkezés minimális feltétele az alapfokú iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasságot bizonyító orvosi igazolás.
Persze az sem árt, ha fizikai adottságaid is alkalmassá tesznek arra, hogy a kisebb-nagyobb erőkifejtést igénylő tevékenységek se jelentsenek számodra akadályt abban, hogy időben elkészülj a rád bízott feladattal.

Önkifejezés és megélhetés

A fával történő munkavégzés első fázisa, hogy megismerd azokat az alapanyagokat és fafajtákat, melyekkel munkád során találkozni fogsz és a fa egyedi tulajdonságait felismerve mérlegeld, hogy mihez tudod a legtökéletesebben felhasználni.

Folyamatos megélhetés egy kreatív szakmával

A fa az egyik leghálásabb alapanyag, hiszen könnyen megmunkálható, egyszerre szilárd és rugalmas szerkezetű, hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír, megfelelő kezeléssel pedig időtálló része lehet életterünknek.Felhasználása környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen természetes anyag lévén elbomlik, vagy akár újrahasznosítható.

Akár akác-, tölgy-, bükk- vagy fenyőfával lesz dolgod, a szakmai ismereteidet és tapasztalataidat felhasználva a fantáziád és a szépérzéked is vezérel majd abban, hogy milyen padló vagy mennyezeti burkolat, lépcsőkorlát, kapu vagy beépített bútor születik a kezeid között.
Egy élő alapanyagnál persze nemcsak az előnyökkel, hanem a hátrányokkal is számolni kell, de kellő felkészültséggel tudni fogod, hogy milyen technikákat, szerszámokat és gépeket szükséges használnod ezek kiküszöbölésére.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Egy alapanyagból végtelen számú lehetőség

Egy szakma, változatos munkakörök
Miután felmérted megrendelőd elképzeléseit, a szakrajz elkészítése lesz számodra a legjobb mankó, hogy pontosan számolhass az alapanyagokkal, az eszközökkel és a munkához szükséges idővel.

Asztalos szakemberként akár vállalatoknál, akár kisebb cégeknél is elhelyezkedhetsz, de a tanfolyamon megszerzett vállalkozási ismeretek akár saját vállalkozás indítására is felkészítenek. Az átlagosan 10 hónap időtartamú tanfolyam elvégzése után két fő munkakört tölhetsz be: lehetsz bútor- és épületasztalos.

1Bútorasztalosként a beépített bútorok elkészítése, szerelése, karbantartása és javítása lesz a feladatod, de díszlet-asztalosi munkákat is elvégezhetsz, valamint egyedi bútorok gyártására is felkérhetnek.

2Épületasztalosi pozícióban is szerteágazó feladatokkal találkozhatsz: ablakokat, ablakkereteket, ajtótokokat fogsz készíteni és beépíteni, de a belső terek burkolatának kivitelezését is rád bízzák majd, a mennyezeti- és falburkolaton át a parketta készítéséig.

Ha az asztalos tanfolyam során megszerzett szakismereteidet külföldön is szívesen kamatoztatnád egy kecsegtetőbb jövedelem érdekében, akkor Europass bizonyítvány igénylését követően számos ország állásajánlatai között keresgélhetsz az unión belül.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk az asztalos tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 543 02
A szakképesítés megnevezése
Asztalos
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Általános asztalos
Beépített bútor helyszíni szerelője
Beépítettbútor-készítő
Bútorgyártó
Bútorjavító
Díszlet-asztalos
Egyedibútor-készítő
Ablakgyártó
Ablakkeret-készítő
Ablakszerelő
Ajtótokkészítő
Épületasztalos
Épület-karbantartó asztalos
Faburkolat-felrakó
Nyílászáró beépítő
Nyílászáró gyártó asztalos
Parkettakészítő
A szakképesítés munkaterületének leírása
Az asztalos fő feladatköre a faipari termékek készítése, szerelése, karbantartása, javítása és felújítása. Különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, nyílászárók és belsőépítészeti munkák elkészítését végzi. Tevékenységi köre a termék előállításához szükséges eszközök és anyagok beszerzésén át a gyártási műveletek, kapcsolódó adminisztrációk, valamint a befejező feladatok elvégzéséig terjed.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Alapvető tömörfa megmunkálás
Asztalosipari szerelés
Asztalosipari termékek gyártása
Biztonságos munkavégzés
Gépkezelés
Gyártáselőkészítés feladatok
Foglalkoztatás I
Foglalkoztatás II
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van