2021-től megszűnnek az OKJ-s képzések

2021-től csökkennek az OKJ-s képzések

2021. első napjával teljesen új rendszerben működnek majd tovább az OKJ-s képzések. Az új rendszer az eddiginél nehezebbé teszi a tanfolyamok elvégzését, viszont az 2020. végéig jelentkezőknek még a mostani rendszerben van lehetőségük teljesíteni a képzéseket.

Változások 2021 év elejétől

2021. január elsejétől az alapszakmák közé sorolt képzések már csak az iskolarendszerű oktatásban sajátíthatók el. A részszakmák területén, nem történik változás, hiszen azok továbbra is rugalmasabb tanfolyami keretek között elvégezhetőek.
A kormány által kiadott dokumentum szerint az Országos Képzési Jegyzék megszűnik, és ennek a helyét a Szakmajegyzék veszi át. Az új jegyzék lényegesen kevesebb alapszakmát tartalmaz, összesen 174-et, míg az eddigi jegyzék ennek sokszorosát foglalta magában, 766 szakmával. Ez természeten azt is jelenti, hogy több szakma egyszerűen kikerül a szakmajegyzékből. Mivel tanfolyamok helyett iskolai képzés keretein belül lehet elsajátítani őket, hosszabb képzések várhatóak 2-től akár 5 évre is elnyúlhat egy-egy szakma megszerzése.

Jelentkezz még idén

A tanfolyamokra továbbra is óriási igény van országszerte, viszont aki ilyen formában szeretné megszerezni OKJ-s képesítését annak december 31-ig van már csak lehetősége elkezdeni a választott szakmai képzést. Fontos, hogy ha a választott szakmai képzés 2020-ban kezdődött el, akkor azok még a jelenlegi szabályok szerint teljesíthetőek és a tanfolyam megkezdésénél egyeztetett képzési ideig tarthat. A 2021. január 1-jétől kezdődő képzések ideje jóval hosszabbak lesznek.
Ha szeretnél még ebben a rendszerben részt venni a szakmai képzésben, akkor nézelődj a Melyiksuli.hu jelenleg is induló képzései között! Jelentkezz most, ne maradj le!