Az élelmezésvezető tanfolyam során tapasztalatot szerezhetsz iskolák, óvodák, közintézmények étkeztetésének szervezésében.

Mindennapi munkáddal támogatnád mások egészségét? Élelmezésvezetőként megteheted!

Mivel a táplálkozás létszükségletünk és egészségi állapotunkra is jelentős hatást gyakorol, ezért kiemelkedő szerepet tölt be az olyan szakemberek munkája, akik akár több száz ember napi étkeztetéséről gondoskodnak.

Az ember már közel 10 ezer év óta foglalkozik növénytermesztéssel, a táplálkozásunk pedig az életmódunkat követve folyamatosan változik, de már Hippokratésztől is maradtak fenn olyan írások, melyek az egészséges étrend megtartásáról szólnak.  Az evés az egyik legtermészetesebb örömforrásunk, mely ráadásul közösségteremtő erővel is bír. A napjainkra jellemző túl sok állati eredetű termék, a magas cukortartalmú késztermékek és a kevés zöldség- valamint gyümölcsfogyasztás tendenciája azonban erős megreformálásra szorul.

A pörgős hétköznapok során egyre kevesebben étkeznek otthon, ezért hatalmas felelősség hárul azokra a szakemberekre, akik a változatos és egészséges étrend kialakításában vállaltak szerepet. Ha sokszínű, felelősségteljes és jó szervezőkészséget igénylő munkakörre vágysz, melyben a jó beszédkészségedet és a gazdasági vénádat is hasznosíthatod, akkor jelentkezz az OKJ-s élelmezésvezető tanfolyamra, mely 2016 szeptember 1-jétől újra visszakerült az Országos Képzési Jegyzékbe.

Gondoskodj másokról szakértelemmel!

Az átlagosan 10 hónapos képzésre érettségi bizonyítvány és egészségügyi alkalmasság birtokában jelentkezhetsz, és 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el. A bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, közintézmények és szociális intézmények alkalmazottjaként az általad felügyelt csoportok étkeztetése lesz a feladatod, mely során figyelembe kell venned az egyes emberek tápanyag- és energiaszükségletét, életkorát, egészségi állapotát és fizikai aktivitását, különös tekintettel az olyan, táplálkozással összefüggő betegségekre, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy a táplálékallergia.

Munkád során számítógépes szoftverekre is támaszkodhatsz, amikor az étlapot tervezed, vagy szeretnéd nyomon követni a készletrendelés folyamatát, valamint a számlák és a pénzügyek állását, de abban is segítségedre lesznek, ha a szükséges nyersanyagok mennyiségét szeretnéd kiszámolni. A raktárkészlet kezelése, a beszállítókkal történő kapcsolattartás, az utalványozás, illetve az élelmezési költségelszámolás is a rutinfeladataid körébe tartozik majd, de a tanfolyamon elsajátított ismereteidnek köszönhetően tisztában leszel az ételek tápanyagtartalmával is.

Akár normál, akár rostdús, rostszegény, könnyű, pépes vagy folyadék állagú ételre van igény, minden esetben a változatos valamint idényzöldségekre és -gyümölcsökre felépített étrend kialakítása a legfőbb szempont.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Sokszínű szakma, sokszínű lehetőségekkel

Munkaköröd felelősségét jól tükrözi, hogy a Te feladatod lesz a higiéniai és munkavédelmi valamint a minőségbiztosítási előírások betartásának felügyelése is. Élelmezésvezetőként azonban nem egy magányos pozícióba kerülsz, hiszen az eredményes munkavégzéshez a szakácsokkal, a konyhai kisegítőkkel, a beszállítókkal és a raktárosokkal is szoros együttműködésben kell tevékenykedned, és szükség esetén dietetikus szakemberrel, közegészségügyi ellenőrrel és a tiszti orvosi szolgálattal is kapcsolatba kerülhetsz.

Felelősségteljes, sokszínű szakma, tele lehetőségekkel

Az élelmezésvezető szakma változatosságát jól tükrözi, hogy munkádat a gazdasági szempontokat is szem előtt tartva kell végezned, de tisztában leszel a modern konyhatechnika eljárásaival és ismered az ehhez szükséges eszközöket is.
A sikeres vizsgát követően élelmiszer ügyintéző, beszerzési asszisztens, élelmiszer-beszerző,
készletező, anyagnyilvántartó, élelmezési menedzser és beszerzési előadó is lehetsz.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk az élelmezésvezető tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
52 811 01
A szakképesítés megnevezése
Élelmezésvezető
A képzés megkezdésének feltételei
Érettségi végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Élelmezésvezető
A szakképesítés munkaterületének leírása
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Táplálkozástudomány ismeretek
Élelmezéstervezés
Élelmezési menedzsment
Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
Irányított közétkeztetés gyakorlat
Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
Foglalkoztatás II.

Még kérdésem van