Mivel a táplálkozás létszükségletünk és egészségi állapotunkra is jelentős hatást gyakorol, ezért kiemelkedő szerepet tölt be az olyan szakemberek munkája, akik akár több száz ember napi étkeztetéséről gondoskodnak.
Az ember már közel 10 ezer év óta foglalkozik növénytermesztéssel, a táplálkozásunk pedig az életmódunkat követve folyamatosan változik, de már Hippokratésztől is maradtak fenn olyan írások, melyek az egészséges étrend megtartásáról szólnak. Az evés az egyik legtermészetesebb örömforrásunk, mely ráadásul közösségteremtő erővel is bír. A napjainkra jellemző túl sok állati eredetű termék, a magas cukortartalmú késztermékek és a kevés zöldség- valamint gyümölcsfogyasztás tendenciája azonban erős megreformálásra szorul.
A pörgős hétköznapok során egyre kevesebben étkeznek otthon, ezért hatalmas felelősség hárul azokra a szakemberekre, akik a változatos és egészséges étrend kialakításában vállaltak szerepet. Ha sokszínű, felelősségteljes és jó szervezőkészséget igénylő munkakörre vágysz, melyben a jó beszédkészségedet és a gazdasági vénádat is hasznosíthatod, akkor jelentkezz az OKJ-s élelmezésvezető tanfolyamra, mely 2016 szeptember 1-jétől újra visszakerült az Országos Képzési Jegyzékbe.
Gondoskodj másokról szakértelemmel!
Az átlagosan 10 hónapos képzésre érettségi bizonyítvány és egészségügyi alkalmasság birtokában jelentkezhetsz, és 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el. A bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, közintézmények és szociális intézmények alkalmazottjaként az általad felügyelt csoportok étkeztetése lesz a feladatod, mely során figyelembe kell venned az egyes emberek tápanyag- és energiaszükségletét, életkorát, egészségi állapotát és fizikai aktivitását, különös tekintettel az olyan, táplálkozással összefüggő betegségekre, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy a táplálékallergia.Munkád során számítógépes szoftverekre is támaszkodhatsz, amikor az étlapot tervezed, vagy szeretnéd nyomon követni a készletrendelés folyamatát, valamint a számlák és a pénzügyek állását, de abban is segítségedre lesznek, ha a szükséges nyersanyagok mennyiségét szeretnéd kiszámolni. A raktárkészlet kezelése, a beszállítókkal történő kapcsolattartás, az utalványozás, illetve az élelmezési költségelszámolás is a rutinfeladataid körébe tartozik majd, de a tanfolyamon elsajátított ismereteidnek köszönhetően tisztában leszel az ételek tápanyagtartalmával is.
Képzési ajánlatok ITT!Akár normál, akár rostdús, rostszegény, könnyű, pépes vagy folyadék állagú ételre van igény, minden esetben a változatos valamint idényzöldségekre és -gyümölcsökre felépített étrend kialakítása a legfőbb szempont.
Sokszínű szakma, sokszínű lehetőségekkel
Munkaköröd felelősségét jól tükrözi, hogy a Te feladatod lesz a higiéniai és munkavédelmi valamint a minőségbiztosítási előírások betartásának felügyelése is. Élelmezésvezetőként azonban nem egy magányos pozícióba kerülsz, hiszen az eredményes munkavégzéshez a szakácsokkal, a konyhai kisegítőkkel, a beszállítókkal és a raktárosokkal is szoros együttműködésben kell tevékenykedned, és szükség esetén dietetikus szakemberrel, közegészségügyi ellenőrrel és a tiszti orvosi szolgálattal is kapcsolatba kerülhetsz.
Az élelmezésvezető szakma változatosságát jól tükrözi, hogy munkádat a gazdasági szempontokat is szem előtt tartva kell végezned, de tisztában leszel a modern konyhatechnika eljárásaival és ismered az ehhez szükséges eszközöket is.
A sikeres vizsgát követően élelmiszer ügyintéző, beszerzési asszisztens, élelmiszer-beszerző,
készletező, anyagnyilvántartó, élelmezési menedzser és beszerzési előadó is lehetsz.
Összefoglaló információk az élelmezésvezető tanfolyamról
Egészségügyi alkalmasság
Élelmezéstervezés
Élelmezési menedzsment
Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
Irányított közétkeztetés gyakorlat
Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
Foglalkoztatás II.