Szociális ápoló idősődő asszonyt gondoz az otthonában

Mások is felnéznek Rád a szociális gondozó és ápoló tanfolyam után!

Bár a legtöbb fiatal pályaválasztás előtt állva nem feltétlenül látja ennek a szakmának az előnyeit, ám ha valaki kellő empátiával rendelkezik vagy valamilyen meghatározó életesemény hatására ébred fel benne a vágy az elesett emberek segítésére, az szociális gondozó és ápolóként valóban nagy dolgokat vihet véghez.

Az idősekkel és betegekkel való bánásmódunk legkegyetlenebb hibája az, ha nem vesszük észre, hogy mást is fontosnak tartanak a puszta életben maradáson és biztonságon kívül; hogy az életünk alakításának lehetősége nélkülözhetetlen feltétele az értelmes életnek. (Atul Gawande)

Már alapfokú iskolai végzettség is elegendő ahhoz, hogy jelentkezz egy OKJ-s szociális gondozó és ápoló képzésre, mely olyan komplex tudással ruház fel elméleti és gyakorlati szinten egyaránt, amivel magabiztosan megállod majd a helyed bármilyen nehéz területen.

Milyen intézményekben lesz szükség a munkádra?

Aszociális érzékenységgel bíró, lelkiismeretes, szakképzett emberekre hatalmas szükség van itthon és külföldön egyaránt. Akár idősotthonban, pszichiátriai betegek mellett, szenvedélybetegséggel vagy fogyatékkal élők mellett kívánsz elhelyezkedni, együttérzéseddel és majdani tapasztalatoddal nagyban hozzájárulsz ahhoz, hogy az idős vagy betegségükből adódóan elesett emberek hétköznapjait megkönnyítsd és megszépítsd.

A legnemesebb feladat mások segítése

Az egyik legfontosabb szempont, melyet tudatosítanod kell magadban, hogy csak akkor tudsz kellő segítséget nyújtani másoknak, ha Te magad stabil lelki háttérrel rendelkezel, valamint fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozott vagy. Ha képes vagy átérezni klienseid helyzetét és használni a képzésen megszerzett tudásodat, akkor nem jelent majd gondot problémáik felmérése és a megfelelő szociális és egészségügyi ellátás biztosítása sem. Szociális gondozó és ápolóként élelmiszerosztásokon és adománygyűjtéseken is részt vehetsz, de szervezhetsz közösségi munkákat is.

Képzési ajánlatok ITT!

 

A sokszínű feladat sokoldalú jellemet kíván

Hivatásod eredményességének záloga abban rejlik, hogy munkatársaiddal és klienseiddel is személyes kapcsolatot alakíts ki, mely merőben megkönnyíti az együttműködést. A szociális gondozó és ápoló tanfolyam elvégzésével olyan szilárd alapokat kapsz, hogy egy esetleges baleset vagy hirtelen bekövetkező egészségromlás esetén is pontosan tudni fogod, mi a teendőd.

Ugyan az adminisztrációs feladatok a legritkább esetben tartoznak kedvenc teendőink közé, a munkádnak ez is a részét képezi majd, de aggodalomra semmi ok, hiszen a képzés ideje alatt megtanulod, hogyan kell szakmai vagy köznyelvi szöveget értelmezni illetve írni és, hogy miként kell a szükséges információkat begyűjteni.

Felelősségteljes és nyitott hozzáállással képessé válsz arra, hogy másokat motiválj és a kölcsönös fejlődés megadja számodra azt a szakmai elismerést, amiért minden nap érdemes felkelni.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a szociális gondozó és ápoló tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 762 01
A szakképesítés megnevezése
Szociális gondozó és ápoló
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Szociális gondozó és ápoló
Fogyatékossággal élők gondozója
A szakképesítés munkaterületének leírása
A szociális gondozó és ápoló szociális szakember irányításával képes az idős és a fogyatékos ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat kialakít ki, velük együttműködik. Felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap- és a személyre szóló szolgáltatásokat. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat ellátja.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Gondozási-ápolási alapfeladatok
A szükségletek felmérése
Sajátos gondozási feladatok
Gondozási-ápolási adminisztráció
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van