A szociális asszisztens tanfolyam elvégzése után segítséget nyújthatsz és tanácsokat adhatsz hátrányos helyzetű családoknak.

Szociális asszisztensként nehéz sorsú embertársaidon segíthetsz

A társadalom felelős tagjaként elhivatottságot érzel magadban, hogy olyan munkát végezz, mellyel kritikus élethelyzetben lévő embereken segíthetsz? Valódi és hathatós módszerekkel tennéd könnyebbé életüket és szebbé mindennapjaikat? Akkor nincs más dolgod, mint jelentkezni a szociális asszisztens tanfolyamra, és elsajátítani az ezekhez szükséges szakmai kompetenciákat.

Az érettségihez kötött képzésre olyan elkötelezett jelentkezőket várnak, akik kiemelkedő érzékenységgel és empátiával képesek közelíteni a segítségre szorulókhoz. Az OKJ-s képzés folyamán megtanulhatod, hogy miként kerülj közel a szegénységben, munkanélküliségben és hajléktalanságban élőkhöz, hogyan képviseld az idősotthonokban élők és a fogyatékkal élők érdekeit, vagy, hogy milyen módon tevékenykedhetsz a legeredményesebben a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények munkatársaként.

Dolgozz egy jobb holnapért!

Magyarország csökkenő népessége és az ebből következő öregedő társadalom számos problémát von maga után a társadalom egészére nézve. A hazai szociális helyzetet tekintve nemcsak a munkanélküliségből eredő szegénység jelenti a problémát. A tartós betegséggel és fogyatékkal élők, a nagycsaládosok, a csonka családok és a kisebbségben élő etnikai csoportok mind potenciálisan veszélyeztettek az elszegényedés szempontjából. A probléma pedig generációról generációra tovább adódik, hiszen a hátrányos helyzetű családokból érkező gyermekek továbbtanulását is negatívan befolyásolja szociális helyzetük.

Nemcsak hazánkban de az EU-n belül is a legfontosabb szociális problémák a következők:

  • Öregedő társadalom
  • A válások számának növekedése (a családok szétesése)
  • Bevándorlás és kulturális feszültségek
  • Munkanélküliség és munkaerőhiány
  • Egészségügyi ellátás elégtelensége

A szociális létesítmények célja, hogy felmérje a hozzájuk fordulók problémáit, melyekre célravezető megoldást is keres, ugyanakkor tájékoztatja a klienseket a támogatások feltételeiről és formáiról.

Munkád során a foglalkoztatásnak is jelentős szerepe lesz, hiszen a szabadidős tevékenységek remek lehetőséget adnak egy őszinte beszélgetésre, melynek kapcsán megismerheted az intézményben élőket és családjukkal karöltve dolgozhatsz egy előre kitűzött cél megvalósításáért.

Erős jellemmel egy nemes célért

A szociális asszisztens tanfolyam arra is felkészít, ha baleset vagy hirtelen bekövetkező egészségromlás miatt lenne szükség elsősegélynyújtásra, de nyitott hozzáállással – munkatársaiddal együttműködve – képes leszel támogatottjaid motiválására, konfliktushelyzetek megoldására és, hogy az elsajátított általános ismereteket speciális helyzetekben is megfelelően alkalmazd.

Feladataidat minden körülmények között olyan etikai értékek mentén haladva kell végezned, hogy a hozzád fordulók sérülékeny állapotát megfelelő gondossággal tereld egy elfogadható mederbe. A frusztrációt, az elkeseredettséget vagy az agressziót például olyan személyes beszélgetésekkel enyhítheted, melyek során nemcsak a probléma okának felderítésére, de akár megoldására is sor kerülhet.
Munkakörödhöz a folyamatos adminisztráció is hozzá tartozik, mely segít rendszerben gondolkodni, ebben pedig a számítógép használata lesz a leghatékonyabb eszközöd.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Melyik területet választanád?

Mint ahogy a szociális problémák, úgy a betölthető munkakörök is szerteágazóak ebben a szakmában. Dolgozhatsz gyermekvédelmi, gyermekjóléti és gyámügyi ügyekkel foglalkozó intézményekben, civil szervezeteknél és önkormányzatok humánszolgálati részlegeiben, vagy egészségügyi és közművelődési intézményekben is.

Amennyiben a szociális asszisztens tanfolyam sikeres elvégzése után tovább képeznéd magad, akkor szociális-, gyermek és ifjúságvédelmi ügyintéző, foglalkoztatás-szervező vagy mentálhigiénés asszisztens képzésekkel bővítheted szakmai tudásod, így a munkaerőpiacon is előnyös helyzetbe hozhatod magad. A komplex tudással rendelkező szakembereket pedig nemcsak itthon, de a nyugati országokban is folyamatosan keresik, ahol szinte állandó hiány mutatkozik a valóban hozzáértő és lelkiismeretes munkavállalókból.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a szociális asszisztens tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
54 762 02
A szakképesítés megnevezése
Szociális asszisztens
A képzés megkezdésének feltételei
Érettségi végzettség
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Szociális asszisztens
Szociális, gyermek és ifjúságvédelmi ügyintéző
Foglalkozás-szervező
Mentálhigiénés asszisztens
Vezető gondozó
Szociális gondozó
Segítő
Személyi segítő
Mentálhigiénés munkatárs
Családgondozó asszisztens
Gyermekvédelmi aszszisztens
Gyermekvédelmi ügyintéző
Nevelő
Szakgondozó
A szakképesítés munkaterületének leírása
A szociális asszisztens felsőfokú végzettséggel rendelkező szociális szakember irányításával képes a szociális ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások és a személytől távoli területeken szükséges szociális segítő feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat kialakít ki, velük együttműködik. A szociális problémamegoldásban irányítással és kompetenciájának megfelelő területeken önállóan dolgozik. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A szociális ellátás keretében szabadidős és rekreációs programokat szervez és vezet. A szociális munka adminisztrációjának kialakításában és működtetésében tevékenykedik.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
A szociális ellátás általános tevékenységei
Elsősegély-nyújtási feladatok
A szükségletfelmérés és problémamegoldás részfeladatai
Önálló szociális segítő feladatok
Szabadidő-szervezési és rekreációs feladatok
Szociális munka adminisztrációja
Foglalkoztatás I (érettségire épülő képzések esetén)
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van