Óvodai dajka tanfolyam szakmai gyakorlat

Óvodai dajka tanfolyam: legyél Te az, akit az ovisok imádnak!

Miért is ne válasszam óvodai dajka tanfolyamot? Biztos sokan teszik fel ezt a kérdést maguknak, akik egyébként is örömmel töltik el idejüket saját gyermekeikkel, unokáikkal vagy éppen barátaik, ismerőseik gyermekeivel közösen. Az óvodai dajka – az óvónőhöz hasonlóan – nagyon fontos szerepet tölt be a gyermekek nevelésében és jelentős hatással van további életük alakulására.

Sokszor csak felnőttkorban szembesülünk azzal, hogy bizonyos problémák a nem megfelelő gyermekkora, neveltetésre vezethetők vissza, és a gyökerek sokszor összefüggésbe hozhatók azzal, amikor a gyermek leválik szüleiről és elsőként kerül közösségbe.

Abeszoktatási idő alatt a gyermekek különösen sérülékenyek, ezért kiemeleten fontos, hogy az óvónő mellett megfelelően képzett dajka is segítse a gyermekeket túljutni ezen időszakon. Bár ez gyermekenként eltérő, jellemzően kisfiúknál nehezebb korszak.  A gyermek számára az óvoda kettősége figyelhető meg: egyrészt újdonságánál fogva félelmet, aggodalmat okozhat számára; másrészt viszont kalandokkal, izgalmas játékokkal és játszótársakkal hívogat. Ez az a hely, ahol a legtöbb időt tölti el az óvódás korú gyermek  az otthona után. A családjától távol, itt tanulnak meg elsőként a gyermekek tájékozódni, megismerni környezetüket, gondolkodni és kapcsolatot teremteni a nagybetűs Világgal, különösen, ha a bölcsőde kimaradt korábbi kis életükből.

Az óvodai dajka tanfolyam nem csak szakmát ad, hanem hivatást is

Én és Ők? Mi együtt, leszünk egy igazán klassz kis csapat! 🙂
 A gyermekek életében nagyon sok olyan ismeret, képesség és tudás lehetősége adott, amit az óvodában sajátíthat el, és ennek támogatásában az óvodai dajka különösen fontos szerepet tölthet be. A kicsik fokozatosan megtanulják, hogyan viselkedjenek közösségben, mit jelent mások igényeinek figyelembe vétele, mások játékának vagy alkotásainak tisztelete, hogyan értessék meg magukat egymással, vagy miként kommunikáljanak a felnőttekkel. Különös kihívást jelent, hogyan tudnak érvényt szerezni egyéni törekvéseiknek, akaratuknak a közösségbe tartozó más gyermekekkel szemben. Idővel az óvodában megtanulhatják azt is, hogyan kell megkülönböztetni a jó és rossz dolgokat egymástól, ideértve a csoporttársaik viselkedését is.

Aki vonzalmat érez az óvodai dajka pálya iránt, az mindenképpen elkötelezi magát a gyermekekkel való szeretetteljes foglakozás mellett, ahol a gyerekeknek is el kell fogadniuk őt. A kölcsönös bizalom kialakulását követően egy dajka is sokkal jobban tud hatni a gyermekek fejlődésére, hiszen ők is nyitottabbak lesznek az irányába. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy aki ezt a hivatást választja, az valóban szeresse a kisgyermekeket, s azok viszont őt.

Babysitter állást keresel? Ezzel a végzettséggel könnyebben találhatsz állást!

Az óvodai dajka OKJ-s képzést elvégzők nemcsak óvodákban tudnak elhelyezkedni, hanem dolgozhatnak, mint babysitter családoknál is, akár Magyarországon, akár külföldön. A szakképzés megszerzését igazoló nemzetközi Europass bizonyítvány a megfelelő gyakorlat leigazolásával, személyes ajánlásokkal, jelentősen megnöveli egy külföldi munkavállalás esélyét is.

 

Milyen feltételekkel lehet jelentkezni?

1tanfolyamokra bárki jelentkezhet, aki az alapfokú iskolai végzettséget korábban már megszerezte, az elméleti képzés megkezdésének más előfeltétele nincs, azonban a gyakorlathoz szükséged lesz az egészségügyi kiskönyvre. Az óvodai dajka tanfolyam során a résztvevők elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt 60-40% arányban.

2 A szükséges gyakorlatot természetesen hivatalosan működő óvodában kell megszerezni, amely során az elméletben tanult ismeretek elmélyítésére és gyakorlati alkalmazására kerül sor szakképzett óvódapedagógusok mellett. A szakmai gyakorlat megszerezhető a vizsgázó által választott óvodáskorú gyermeket ellátó intézményben is, egyedüli feltétele a min. 80 óra időtartam igazolása.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Mit és hogyan fogsz megtanulni?

Az óvodai dajka tanfolyam során a résztvevők elsajátítják, hogy hogyan legyenek segítségére az óvónőnek, megtanulják hogyan működjenek együtt a nevelői munka során. Az óvodai dajka munkahelyi kötelességei közé tartoznak azonban kevésbé népszerű feladatok is, úgy mint a gyermekek környezetének tisztán tartása, az étel előkészítése vagy a gyermekek ruháinak rendben tartása is.

Akik elvégzik az óvodai dajka képzést, utána képesek lesznek teljesen önállóan ellátni az óvódás korú gyermekek higiéniai gondozását, megteremtve ezzel a megfelelő higiéniai körülményeket a közös óvodai étkezések során is. Elsajátíthatják a munkavédelmi előírások betartását, valamint megtanulják, hogyan kell egy gyermeket ápolni, ha napközben jelentkeznének egy betegség tünetei vagy kisebb baleset érné őket az óvodában.

Aki ezt a képzést választja, az biztosan nem fogja megbánni, hiszen a gyermekek nagyon sok vidámságot hoznak a felnőttek szürke hétköznapjaiba, tőlük csak  mosolyt és örömet kaphat bárki.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk az óvodai dajka tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
32 140 01
A szakképesítés megnevezése
Óvodai dajka
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Óvodai dajka
A szakképesítés munkaterületének leírása
Az Óvodai dajka az óvodáskorú gyermek nevelését ellátó intézményben az óvodapedagógus irányításával végzi gondozó-nevelő munkáját. Közreműködik a gyermek gondozásában, a higiénés feltételek biztosításában, a környezet rendjének, tisztaságának megteremtésében, valamint balesetvédelmi teendőket lát el. Munkáját a gyermek napirendjéhez igazodva, önállóan szervezi és végzi, a titoktartás kötelezettségének betartása mellett.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Óvodai nevelési feladatok
Óvodai gondozási feladatok
Óvodai munkajog, munkavédelem
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság
A gyakorlati képzés elfogadásának feltételei
Összefüggő szakmai gyakorlat a vizsgázó által választott óvodáskorú gyermeket ellátó intézményben: 80 óra

Még kérdésem van