A gyógypedagógiai asszisztens képzés után segítségeddel hozzájárulhatsz a fogyatékkal élők mindennapjainak szebbé tételéhez.

Dolgozz egy tiszteletre méltó célért gyógypedagógiai asszisztensként!

Ha olyan szakmát keresel, melyben mások életének megkönnyítéséért és megszépítéséért dolgozhatsz, és empatikus személyiséged lehetővé teszi számodra, hogy mindezt igazán nagy örömmel végezd, akkor jelentkezz a gyógypedagógiai segítő munkatárs OKJ-s tanfolyamra!

A képzés megnevezése 2013 szeptemberéig gyógypedagógiai asszisztens volt és gyakori, hogy sokan a pedagógiai asszisztens szakmával tévesztik össze, ám a két munkaterület csak részben hasonlít, mivel a gyógypedagógiai segítő munkatárs a gyógypedagógussal szorosan együttműködve, az ő munkáját támogatva és kiegészítve végzi tevékenységét.

Nemes ügyért dolgozhatsz

A tanfolyamra – mely átlagosan 12 hónapig tart – érettségi bizonyítvány birtokában jelentkezhetsz, és bár egészségügyi alkalmasságot nem minden képzőhelyen kérnek, a türelem és az önzetlen segítő szándék két olyan alaptulajdonság, amelyek hiányában nem érhetsz el sikert munkádban. A képzés 60 százalékában pedagógiai és pszichológiai elméleti ismereteket tanulhatsz, melynek segítségével kellő rálátásod lesz szakmád minden részterületére.

A Te feladatod lesz, hogy mindehhez nyugodt környezetet és megfelelő feltételeket biztosíts, betartva a rád vonatkozó titoktartási kötelezettséget.
Magabiztos elméleti és gyakorlati tudásod alkalmassá tesz rá, hogy körültekintően készítsd elő a gyógypedagógiai munkához szükséges eszközöket, akár tanórai, akár azon kívüli foglalkozásról van szó. A szabadidős tevékenységek, a közösen végezhető munka és a színes programok mind olyan tevékenység a fogyatékkal élők számára, mely a fejlődés és a kikapcsolódás lehetőségét is magában hordozza.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Empátiával és szakértelemmel másokért

A gyógypedagógiai asszisztens képzés arra is felkészít, hogy felismerd a különleges bánásmódot igénylő gyermekeket, és – amennyiben ez lehetséges – megtanítsd őket a mindennapi élethez nélkülözhetetlen tevékenységek önálló elvégzésére, melynek részét képezi a gyógyászati segédeszközök használata is. Feladatköröd egy kis szeletét az adminisztratív teendők teszik ki, melyben benyomásaidat és megfigyeléseidet rögzítve a gyógypedagógiai munka hatékonyságához járulhatsz hozzá.

Akár szanatóriumban, diákotthonban, szociális intézményben, akár gyermekotthonban vagy gyermek rehabilitációs intézményben helyezkedsz el, minden esetben gyógypedagógus közreműködése mellett végezheted oktatási, nevelési, képzési és fejlesztési teendőidet.

Bárhol is fogod kamatoztatni tudásodat, a társadalom kiszolgáltatott tagjaiért végzett alázatos munkát minden körülmények között előítéletektől mentes hozzáállással kell végezned.

Bár szaktudásodra Magyarországon is nagy szükség van, ha külföldön tervezed kipróbálni magad, akkor sem lesz előtted akadály, hiszen a nyugat-európai országok szinte állandó szakemberhiánnyal küzdenek ezen a területen.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a gyógypedagógiai asszisztens képzésről

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
54 140 01
A szakképesítés megnevezése
Gyógypedagógiai segítő munkatárs
A képzés megkezdésének feltételei
Érettségi végzettség
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Gyógypedagógiai asszisztens
A szakképesítés munkaterületének leírása
A Gyógypedagógiai segítő munkatárs részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik a tanórai, a tanórán kívüli és intézményen kívüli foglalkozások előkészítésében és lebonyolításában. Közreműködik a fogyatékos személyek körében végzett általános jellegű nevelési, oktatási feladatokban. A gyógypedagógus útmutatásai alapján ellátja az egyes fogyatékosság-specifikus, gyógypedagógiai asszisztensi feladatokat. Felügyeli, kíséri tanulókat vagy csoportokat. Gondozási feladatokat végez, elsősegélyt nyújt, tevékenyen részt vesz a higiénés szokásrendszer kialakításában, valamint a közösen végezhető munkatevékenységekben. Közreműködik a gyermekek, tanulók szabadidős tevékenységének szervezésében és részt vesz az intézményi adminisztrációs feladatokban. Munkáját titoktartási kötelezettséggel végzi.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Pedagógiai, pszichológiai feladatok
Általános gyógypedagógiai feladatok
Speciális gyógypedagógiai feladatok
Foglalkoztatás I (érettségire épülő képzések esetén)
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van