A parkgondozó tanfolyam során megtanulod a helyes metszési technikákat is.

Szereted a növényeket és a természetet? Dolgozz a szabadban parkgondozóként!

Különösen a városi ember életében fontos, hogy a légszennyezettség, a zaj és a túlzsúfoltság közepette is találjon olyan helyet, ahol megpihenhet, feltöltődhet és kicsit közelebb érezheti magát a természethez. A parkokban élő fák, bokrok és virágok nemcsak megszűrik a levegőt és tompítják a zajokat, de látványukkal egy kis békeszigetet is varázsolnak a mindennapokba. Ha szívesen foglalkoznál növényekkel és a közösségi kertek szépítésével, gondozásával, akkor jelentkezz az OKJ-s parkgondozó képzésre.

Bár sokan úgy hiszik, ezt a munkát képesítés nélkül is el lehet végezni, valójában sokkal több tudást és gyakorlatot igényel, mint azt elsőre gondolnánk. A nagyrészt fizikai teendőkből felépülő munkakörben a dísznövények szakszerű gondozása és ápolása az elsődleges feladat. A szakképzett parkgondozók egész évben találhatnak munkát, mely évszaktól függően eltérő.

Egész éves, változatos munkalehetőség

A telepítést megelőzően a tereprendezési terv alapján történik a földterület megmunkálása, melyhez kézi szerszámokat és gépeket is használatba vesz a szakember. A bokrok, a virágágyak és a facsemeték az utakkal és lépcsőkkel összhangban kerülnek elhelyezésre, melyhez a növények tulajdonságait is ismerni kell, hiszen egészséges növekedésükhöz lényeges, hogy a fénykedvelők napos, az árnyékkedvelők pedig védett helyre kerüljenek.

Állóképesség, kreativitás, esztétikai érzék és kézügyesség birtokában kiváló szakember válhat belőled

Az ültetést a folyamatos gondozás követi a sorban: ide tartozik a rendszeres öntözés is, amihez a csőhálózatot és a csaptelepeket is parkgondozó helyezi el. Az évelők metszése és nyírása, a gyep karbantartása, a sövények szép formájának megőrzése, az egynyári virágok kezelése és az elszáradt ágak eltávolítása is munkájához tartozik.

Az őszi feladatok nagy részét a lombsöprés, a lehullott levelek behordása és komposztálása teszi ki. Bár télen a parkokban nagyrészt csak az örökzöldek virítanak a hótakaró alatt, a parkgondozó munkája ilyenkor sem ér véget, mivel a járdák megtisztítása és csúszásmentesítése is ebbe a munkakörbe tartozik. Ebben az időszakban kezdődnek az üvegházi munkálatok is: a magok elvetését követően a hőmérséklet nyomon követése, majd a kikelt kis növények tűzdelése és a cserepes növények gondozása tavaszig tartó elfoglaltságot jelent.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Az örömmel végzett munka megtérül

Ha megtetszett ez a foglalkozás, bátran jelentkezhetsz te is a parkgondozó képzésre, hiszen csupán egészségügyi alkalmassági igazolásra lesz szükséged, és arra az elszántságra, melynek köszönhetően időjárástól függetlenül szívese
n dolgozol a szabadban – persze az sem árt, ha a jó állóképességhez, kreativitás, esztétikai érzék és kézügyesség is társul.

parkgondozás eredménye: gyönyörű kert

Ápolt kertek, parkok

A 70 százalékban gyakorlatorientált és átlagosan 3-6 hónap alatt elvégezhető parkgondozó tanfolyam arra készít fel, hogy parkok, közterek, temetők, üdülők és házak kertjeit gondozd, de a járdák, a lépcsők és a hidak takarítása és gyomtalanítása is a Te feladatod lesz. Munkád eredménye pedig nemcsak számodra, de mindazok számára is örömet okoz, akik ebben a rendezett zöld kis oázis megpihenhetnek egy kicsit.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a parkgondozó tanfolyamról

A részszakképesítés azonosító (OKJ) száma
21 622 02
A részszakképesítés megnevezése
Parkgondozó
A képzés megkezdésének feltételei
Egészségügyi alkalmasság
A részszakképesítéssel betölthető munkakörök
Díszfaiskolai kertész
Faiskolai kertész
Faiskolai munkás
Kertgondnok
Parkápoló
Parkfenntartó
Parkkarbantartó
A részszakképesítés munkaterületének leírása
A parkgondozó feladata a zöldfelületek (fű- és virágfelületek, fásszárú dísznövények) fenntartása.
A részszakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Kertészeti alapismeretek
Kertészeti munkavállalói ismeretek
Dísznövényismeret
Kertfenntartás

Még kérdésem van