A méhész tanfolyam során elsajátíthatod a méhek helyes tartásának módját.

Dolgozz a természetben, egy hagyományokon alapuló szakmában méhészként!

A méz az egyik legértékesebb természetes energiaforrásunk, melyet nemcsak édes íze, de számos gyógyhatása miatt is szívesen fogyasztunk, ráadásul a magyar méz híresen jó minősége a szakma elismerésének is kedvez. Ha szívesen űznél egy kihívásokkal és sikerekkel teli nagy múltú mesterséget, akkor jelentkezz az OKJ-s méhész tanfolyamra.

A méhek termékeinek felhasználása szinte egyidős az emberiséggel. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már az ókori Egyiptomban is méhészkedtek, a mézet pedig nemcsak fogyasztották, de fertőtlenítőként és gyógyszerek alapanyagaként is felhasználták. Kiemelkedő antioxidáns forrás, a vérszegénység természetes gyógyszere, alvászavarokra is bevethető, de jótékonyan gyógyítja a sebeket és serkenti az emésztést. Az egészséges életmód iránti igény növekedésével a méz ezen tulajdonságai révén fokozott szerephez jut, így nem meglepő, hogy egyre többen ismerik fel a méhészetben rejlő lehetőségeket.

A folyékony aranyban rejlő lehetőség

A méz, a méhpempő, és a virágpor felhasználásának számtalan módja létezik, de minden esetben csak a kiváló minőség garantálhatja az elvárt egészségügyi hatást. A kereskedelmi méz silány minősége és a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében nyújtott támogatások lehetőséget biztosítanak, hogy a kistermelők egyre nagyobb szerephez jussanak a piacon.

Türelemmel és kitartással egy gyönyörű szakma mestere lehetsz!

Az alapfokú iskolai végzettséggel megkezdhető méhész tanfolyam átlagosan 9-12 hónap alatt elvégezhető, és 60 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el. Lelkesedésed ellenére azonban csak abban az esetben fogod örömmel végezni ezt a tevékenységet, ha nem szenvedsz a munkádhoz kapcsolódó allergiáktól és jó fizikai adottságokkal rendelkezel, hiszen a karod és az ujjaid is jelentősebb igénybevételnek lesznek kitéve bizonyos munkafolyamatok során.

A türelmedre és a kitartásodra is szükséged lesz, hiszen munkád eredménye csak abban a néhány hétben látszik majd, amikor a tényleges mézkinyerés történik, azonban a kevésbé látványos tevékenységek is nélkülözhetetlenek a sikerhez.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Megélhetésed záloga a kiváló minőség

A méhész tanfolyam során megtanulod, hogyan veheted fel a harcot az időjárás szeszélyeivel, megismered a méhek élettanát, helyes tartásukat és tenyésztésüket, valamint elsajátítod a méz és minden méhészeti termék termeléséhez kapcsolódó összes munkafolyamatot.  A legalapvetőbb feladatod a méhészet létesítése lesz, melyhez egy erre a célra alkalmas biztonságos méhlegelőt kell kiválasztanod. A képzésen megtanulhatod a méhcsaládok teleltetésének módjait, vándoroltatásukat és, hogy hogyan kell a család életében központi szerepet betöltő méhanyát nevelni.

Odafigyeléssel és gondoskodással gyümölcsöző vállalkozást építhetsz!
Sajnos a betegségek és a kártevők ezeket az állatokat sem kímélik, de rendszeres gondoskodással és felkészüléssel megelőzheted kialakulásukat vagy csökkentheted a kár mértékét. Ez a körültekintő hozzáállás a gazdálkodásban is segít majd, hiszen a jogszabályok ismerete, a szükséges engedélyek beszerzése teszi lehetővé számodra a zavartalan munkavégzést.

A méhész tanfolyam elvégzése után méhészeti munkás lehetsz, akár méhészetekben, akár önállóan, vállalkozóként.
A méz sokoldalú felhasználása és az egészségmegőrzésben betöltött szerepe biztosítja, hogy a méhész mesterség még hosszú-hosszú időn keresztül jelentsen megélhetési forrást.

Tudásodat az unió keretein belül is kamatoztathatod, mivel Europass bizonyítvány igénylése után külföldön is végezhetsz hivatalosan méhészeti tevékenységet.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a méhész tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
32 621 02
A szakképesítés megnevezése
Méhész
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Méhészeti munkás
A szakképesítés munkaterületének leírása
Méhészetben megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a háziméhek tartásával, tenyésztésével és a méz, valamint egyéb méhészeti termék termelésével kapcsolatos munkákat.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
A méhészet története, méhészeti jogi ismeretek
Vállalkozási, kereskedelmi alapok
Méhbiológia, méhegészségügy
A méhészet technológiája
Méhanya nevelés, méhpempő termelés, méhtenyésztés
A méhlegelő, méhes megporzás, méhlegelő javítás

Még kérdésem van