Közterület-felügyelő

Köztisztviselői munkakörben dolgoznál? Őrizd a rendet közterület-felügyelőként!

Az emberi civilizáció fennmaradásának egyik alapvető feltétele, hogy szabályokat hozunk létre és törvényekkel koordináljuk a társadalom egészséges működését, melyeket a közösség minden tagja elfogad és betart. Ha szívesen közreműködnél a lakosság biztonságának megóvásában és hozzájárulnál a szabályok betartatásához, akkor jelentkezz a közterület-felügyelő OKJ-s képzésre, mely számtalan munkakör betöltésére ad lehetőséget.

Feladataid döntő hányadát a kontroll teszi ki, így gyakran kerülsz kapcsolatba más emberekkel, ezért előnyt jelent, ha erős konfliktustűrő képességgel bírsz, jól kommunikálsz és alapvető pszichológiai ismeretekkel is felvértezed magad, de az erkölcsi feddhetetlenség és a jó állóképesség is nélkülözhetetlen lesz számodra.

Teendőidet az önkormányzat illetékességi területein látod el: közterületeken, intézmények, gazdasági szervezetek munkatársaként. A jogszabályi felhatalmazás alapján intézkedhetsz közlekedési szabályszegés esetén, illetve a tiltott, közösségellenes magatartást tanúsítókra helyszíni bírságot szabhatsz ki és feljelentést is tehetsz. A jogszabályok értelmében lefoglalást és elkobzást is kezdeményezhetsz valamint ruházat, csomagok és gépjárművek átvizsgálására is engedélyt kapsz.

Lelkiismeretes munkával a közjóért

Munkádat a jogszabályok ösvényén haladva végzed, közveszély esetén intézkedsz, segítséget nyújtasz a Hozzád forduló állampolgároknak és akár az alapvető elsősegélynyújtási feladatokat is ellátod, ha szükséges, veszély esetén pedig kényszerítő és önvidelmi eszközöket is felhasználhatsz.

Az érettségivel, egészségügyi- és pályaalkalmassággal elkezdhető, átlagosan 5 hónap időtartamú tanfolyamon 60 százalékban gyakorlati tudnivalókat tanulhatsz, a sikeres vizsgát követően pedig magabiztosan felismered, mikor van szükség hatósági intézkedésre.

A tisztaság, a közterület és a közrend védelme, a hajléktalan emberek ellátásának segítése, a közutak súlykontroll szabályainak betartatása, a tömegközlekedési eszközök rendeltetésszerű használatának ellenőrzése, a közterületeken parkoló autók szabálytalanságainak felügyelése mind-mind a hatáskörödbe tartozik.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Egy szakma, számtalan feladatkör

A közrend és biztonság érdekében a térfigyelő rendszerek működtetésében is részt veszel és hatósági eljárást is kezdeményezhetsz. Közterület-felügyelőként könnyű fizikai munkát végzel, de az időjárás viszontagságaival és a rengeteg gyaloglással minden munkanapodon számolnod kell, akárcsak a műszak végén készítendő dokumentációval, melyet feletteseidnek adsz át.

5 hónap alatt köztisztviselő

Az utcákon, tereken, piacokon, vásárokon és városi rendezvényeken a szakmai felkészültség mellé fényképezőgép, mobiltelefon, videókamera, kerékbilincs, zseblámpa, könnygáz spray, rendőrbot és a megkülönböztető formaruha is elengedhetetlen eszközeid lesznek abban, hogy feladataidat a lehető legmegfelelőbben végrehajtsd. Legyél büszke arra, hogy köztisztviselőként az emberek mindennapjainak zavartalanságáról és a közrend megóvásáról gondoskodhatsz.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a közterület-felügyelő tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
52 861 05
A szakképesítés megnevezése
Közterület-felügyelő
A képzés megkezdésének feltételei
Érettségi végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények
Pályaalkalmassági követelmények
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Közterület-felügyelő
A szakképesítés munkaterületének leírása
A felügyelő feladatait az önkormányzat illetékességi területén lévő közterületen, az önkormányzat intézményeinek, gazdasági szervezeteinek területén, valamint az önkormányzat tömegközlekedési feladatának ellátása során üzemeltetett tömegközlekedési eszköz szerződésszerű használatának ellenőrzése során látja el. Szabálysértési és közigazgatási hatósági eljárást kezdeményez, helyszíni bírságot szab ki, illetve helyreállítja a közterület eredeti rendjét.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Közterület-felügyelő feladatai

Még kérdésem van