Hulladékfelvásárló és -gazdálkodó

Munkáddal a környezetvédelmet támogatnád? Legyél hulladékfelvásároló és -gazdálkodó!

Napjaink egyik legnagyobb kihívása az egyre markánsabb jeleket mutató klímaváltozás megfékezése, mely több nemzetközi tanulmány szerint is egyértelműen az emberi tevékenység következménye. Nemcsak az olvadó jégtáblák vagy a szennyezett levegő jelenti a problémát, hanem az egyre sürgetőbb megoldást kívánó hulladékhegyek, amik megfelelő kezelés mellett nagy részben akár újrahasznosíthatók is lehetnek. Ha tevőlegesen szeretnél részt venni ebben a nemes küldetésben, akkor jelentkezz az hulladékfelvásároló és -gazdálkodó OKJ-s tanfolyamra.

Bár a folyamat lassú, egyre több ország csatlakozik például a műanyagmentes mozgalomhoz, melyet számos környezetvédelmi szervezet hirdet. Ennek a missziónak fontos része a szelektív hulladékgyűjtés, ami a lakosság informálása nyomán nyerhet egyre nagyobb teret és fontosságot. Így szerezhetnek tudomást például arról is, hogy az üveg 100%-ban újrahasznosítható vagy akár arról, hogy a garázsban és sufniban helyet foglaló, rozsdásodó fémtárgyak leadásával nemcsak a környezetvédelemhez járulhatnak hozzá, de akár egy kis pluszpénzhez is juthatnak.

Vesd be tudásodat a környezetért!

A hulladékfeldolgozó gépkezelő OKJ-s tanfolyam helyett indított komplex képzést alapfokú iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmasság birtokában kezdheted el, a tudás 60 százalékát pedig gyakorlati formában szerzed, így a sikeres vizsgát követően papír- vas- és színesfém átvevő, színesfém-felvásárló, vas- és fémhulladékgyűjtő, hulladékfelvásárló, MÉH-átvevő, hulladékátvevőhely-kezelő, és hulladéktelep-kezelő munkakörökben helyezkedhetsz el.

Az átlagosan 2 féléves képzésen minden tudnivalóval felvérteznek, mely a feladataid maradéktalan ellátásához szükséges, így a hulladékok felvásárlását, értékesítését, gyűjtését, tárolását, valamint a telepen végzett előkészítő technológiák biztonságos működésének irányítását is kellő magabiztossággal végzed majd.

Felelősségteljes megbízás
A megbízásod pedig nemcsak a környezetre nézve lesz felelősségteljes, hiszen a munkafolyamatok során a pénzkezelésre vonatkozó szabályokat is be kell tartanod, ha számlát, nyugtát vagy bizonylatot állítasz ki, de az előírásokat követve jársz el a nyilvántartások vezetése és az adatszolgáltatás terén is.

Képzési ajánlatok ITT!

Egy szakma, számtalan feladat

Szakemberként a hulladék minőségének megállapítása lesz az egyik fő feladatod, melyet hulladékméréssel és szemrevételezés alapján végzel, a felvásárolt hulladékot pedig a további feldolgozás függvényében gyűjtöd és tárolod. Eszközeid – a hulladék előkezelő gépek, a hulladéktárolók, a biztonsági berendezések, a kézi mágnes, a hossz- és súlymérők valamint a gyorstesztek is a precíz munkavégzést támogatják. Ha pedig késztetést érzel magadban, hogy szakértelmedet minél szélesebb körre kiterjeszd, a kapcsolódó szakképesítések elvégzése után hulladéktelepkezelő, illetve hulladékkereskedelem és -gazdálkodás képzésekre is jelentkezhetsz.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Összefoglaló információk a hulladékfelvásárló és -gazdálkodó tanfolyamról

A részszakképesítés azonosító (OKJ) száma
31 851 02
A részszakképesítés megnevezése
Hulladékfelvásárló és -gazdálkodó
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények
A részszakképesítéssel betölthető munkakörök
Papír-, vas- és színesfém átvevő
Színesfém-felvásárló
Vas- és fémhulladékgyűjtő
Hulladékfelvásárló
MÉH-átvevő
Hulladékosztályozó Hulladékátvevőhely-kezelő
Hulladéktelep-kezelő
A részszakképesítés munkaterületének leírása
A hulladékfelvásárló és -gazdálkodó feladata a hulladékok felvásárlása, értékesítése, gyűjtése, tárolása, a telepen végzett előkészítő technológiák biztonságos működésének irányítása.
A részszakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Hulladékkereskedelem és -gazdálkodás

Még kérdésem van