Legnépszerűbb szakmák, foglalkozások Magyarországon és külföldön (EU-ban).

Válogass a legnépszerűbb szakmák közül – Biztosítsd a jövőd!

Amikor 18 évesen az érettségi kapujában állva azon tűnődsz, hogy a döntés, amely akár egész jövődet meghatározhatja, vajon a lehető legjobb-e későbbi életedet tekintve, nem tudhatod biztosan a választ. Azonban készségeidre, tehetségedre és szorgalmadra bátran támaszkodhatsz, mert ez a néhány dolog is elég hozzá, hogy biztos lábakon állj a későbbiekben.

Ahhoz, hogy adottságaidat mérlegelve végül milyen szakma mellett teszed le a voksod, segítséget nyújthat néhány statisztika adat is, melyben a legnépszerűbb, illetve a hiányszakmák között böngészhetsz. Ha esetleg pedig valamilyen pályamódosításon gondolkodsz, akkor is jó ötleteket kaphatsz összeállításunkból.

Néhány szempont, ami segít a szakmaválasztásban

A hiányszakmák listáját minden évben a Nemzetgazdasági Minisztérium teszi közzé, melyben megyénként lebontva láthatók a szakmák megnevezései, így megtudhatod, hogy a te régiódban melyik szakmában találhatsz nagyobb eséllyel állást.

A 2015-ben kiadott 10-es lista dobogós helyét az üzemi és gyári gépkezelő foglalta el, majd sorrendben követte az értékesítő, a szociális-egészségügyi szolgálat, a vendéglátás, a takarítás és otthoni kisegítő munkák, a teherautó sofőr, a bányászat és kőfejtés, a különböző szolgáltatást biztosítók és végül a tizedik helyen a targoncakezelő.

A lista és a részterületek tehát meglehetősen változatosak, így nagy teret hagynak Neked a választásban.

Néhány szakma szinte az ország egész területére nézve nagyon keresettnek számít, ilyen például az ács, a villanyszerelő, az épület- és szerkezetlakatos, a gépi forgácsoló, a kőműves, a szociális gondozó és ápoló vagy a mezőgazdasági gépész és még sorolhatnánk – a Te feladatod, hogy megtaláld a hozzád passzoló szakmát, amit valóban lelkesen és örömmel űzöl.

Külföldön dolgoznál?

Aglobális felméréseket tekintve a Manpower Group kutatásaira bátran támaszkodhatsz, így eldöntheted, hogy külföldön mely szakmában tudnál leginkább érvényesülni. A 2015-ös kimutatásból kiderül, hogy főként pénzügyi szakembereket, hivatásos sofőröket és informatikusokat keresnek külföldön, de nagy szükség van tapasztalt szakácsokra, hentesekre, pékekre, villanyszerelőkre és gépészekre is.

Azok is sikerrel pályázhatnak meg egy jól fizető kinti állást, akik az IT szektorban képzelik el magukat vagy munkagépkezelő szakképesítéssel rendelkeznek.

Az Európai Unión belül persze továbbra is töretlen népszerűségnek örvend az eladó, vendéglátós és technikus munkakör, ami természetesen nem véletlen, hiszen a munkáltatók részéről folyamatosan nagy kereslet van ezen szakmák képviselői iránt.

Légy elszánt, váltani sosem késő! Dolgozz olyan területen, melyben igazán jól érzed magad és elhozza számodra azt az anyagi és szakmai elismerést, amire mindig is vágytál.

Még kérdésem van