Pályaválasztás előtt álló diák az interneten keres megfelelő képzést.

A legnépszerűbb OKJ képzések és tanfolyamok az internetes keresések alapján

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s képzések rangsorát 2015-ben, vagyis a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés az interneten keresztül – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből. A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő csak az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzés már érettségi után megkezdhető.

A keresőmarketing szakértők által végzett hiánypótló kutatás célja az volt, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül kiderítsék, melyek a legnépszerűbbek. A kutatás alapjául a Google magyarországi keresési statisztikái szolgáltak.

Átfogó kutatás objektív eredményekkel

A kutatás eredménye hozzáértő kezek közül került ki, ugyanis az Online Service Selector Kft. nem csupán keresőmarketingre specializálódott, de a melyiktanfolyam.hu és melyiksuli.hu oktatásközvetítő oldalak üzemeltetője is. Így érthető, hogy az elemzés során számos olyan szempontot is figyelembe vettek, mely tapasztalatuk szerint fontos tényező  a képzésekre való keresések során.

Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő adataira, hanem a legszélesebb körben tájékozódásra használt internetes kereső, a Google adatbázisára épít. Ez egy olyan megkérdőjelezhetetlen adatforrás, amely alapján összeállított OKJ-s képzések rangsora egy objektív és megbízható listának tekinthető.

– kommentálta az eredményeket Andrási Tamás, az Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

144 szakképesítésre, több mint 1,3 millió keresés

Az elemzés során a szakértők összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A kiválasztott 144 szakképesítésre irányuló képzés keresési összvolumene a tavalyi évben meghaladta az 1,3 millió keresést. A szakértők képzésenként vizsgálták a keresések nagyságrendjét, amely során megállapították, hogy egy-egy képzésre akár 30-40 féle kifejezéssel is kereshetnek az érdeklődők a Google-ban. A vizsgálat a 15 ezer fősnél nagyobb magyarországi településekre is kiterjedt, mivel az érdeklődők gyakran a település nevével együtt kerestek rá az adott szakképesítésre.

A 642 OKJ-s szakképesítésből 144 iránt (22%) mutatható ki jelentős érdeklődés (min. havi 100 keresés) a Google-ban történt keresések alapján.

Az eredmények kiértékelése során több szakképesítés esetén is szükséges volt összevonásokat alkalmazni, mivel a keresési szokásokból nem volt egyértelműen meghatározható, hogy pontosan melyik szakmára irányul az érdeklődés. Pl. a „mérlegképes könyvelő” esetén a legtöbben általánosan keresnek, nem pedig speciális könyvelői szakterületekre, mint „vállalkozási”, „államháztartási”, „IFRS” stb. Ehhez hasonló összevonásokat 56 szakképesítésnél alkalmaztak az elemzés során.

A következő táblázatban a szakképesítések összevonása utáni 25 legnépszerűbb OKJ-s képzéssel megszerezhető szakmát közöljük:

A legnépszerűbb OKJ képzések és tanfolyamok szakmák szerint

Forrás: Online Service Selector Kft.: Legkeresettebb OKJ képzések/tanfolyamok 2015-ben, a Google Adwords Kulcsszóválasztó eszközének felhasználásával

Kik jelentkezhetnek a legnépszerűbb képzésekre?

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzéshez érettségi szükséges, 6 pedig szakmai előképzettséggel kezdhető csak meg.

Ha nem tudod pontosan, milyen előfeltételek szükségesek az általad választott képzéshez, oldalunkon erről is tájékozódhatsz, valamint a melyiksuli.hu ügyfélszolgálatához is fordulhatsz. Itt nem csupán a képzésekkel kapcsolatban adnak felvilágosítást, hanem a jelentkezéssel kapcsolatos ügyintézésben is segítséget nyújtanak.

A részletesen vizsgált, 144 szakképesítés megszerzésére irányuló OKJ képzések keresési összvolumene meghaladta az 1,3 millió keresést 2015-ben.

Az elemzés során sok esetben a hivatalos szakképesítés nevétől eltérő, köznyelvben elterjedt keresési kifejezéseket vagy a korábbi OKJ-ban használt szakképesítés elnevezéseket is figyelembe kellett venni, jelentősen kibővítve ezzel a kulcsszókutatás dimenzióit. További kihívást jelentett a rövidített, egyszerűsített és ékezet nélküli szóalakok azonosítása, tekintettel a mobil eszközökön történő keresések népszerűségének növekedésére, amelyek aránya már eléri a 30 százalékot (táblagépek részesedése 6 százalék) az OKJ-s képzések területén.

A legnépszerűbb OKJ képzések és tanfolyamok ágazatok szerint

Forrás: Online Service Selector Kft.: Legkeresettebb OKJ képzések/tanfolyamok 2015-ben, a Google Adwords Kulcsszóválasztó eszközének felhasználásával
Bázis: min. havi 100 kereséssel rendelkező OKJ képzésekhez/tanfolyamokhoz kapcsolódó internetes keresések, n=1,3 millió keresés

 

Az OKJ-s képzések és tanfolyamok iránt érdeklődők közül minden harmadik már mobiltelefonján keresztül keres (30%), míg a táblagépeken kezdeményezett internetes keresések kevésbé jellemzők (6%).

A kutatás során vizsgált kb. 1,3 millió keresés megoszlása ágazatok szerint rendkívül színes, de a keresések kétharmada (66 százaléka) csupán 7 területre korlátozódik, ez pedig a szépségipar, a vendéglátóipar, a gépészet, a kereskedelem, a közgazdaság, az oktatás és az egészségügy. Az iparági megoszlásokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az építőipari, élelmiszeripari, faipari, turisztikai, szociális, ügyviteli és könnyűipari területeken induló OKJ tanfolyamok iránti érdeklődés mérsékeltebb az online keresési csatornán keresztül. Mindezek alapján jól kirajzolódik, mely képzési területek iránt érdeklődnek leginkább, és melyek azok, amelyek kevésbé kedvelt iparágak továbbtanulási szempontból.