Az ingyenes OKJ képzések mindenkinek lehetőséget teremtenek a fejlődésre

Ingyenes OKJ képzések – minden, amit tudnod érdemes róla!

Ma már elavultnak számít az a nézet, miszerint egy egész életen át ugyanazt a hivatást kell űznünk, ami mellett egyszer letettük a voksunkat, hiszen változtatni sohasem késő, főként akkor, ha számtalan lehetőségünk nyílik rá.

Egy új szakma elsajátítása nemcsak váltás esetén jöhet kapóra, hanem akkor is, ha még nem döntöttél a továbbtanulásról, esetleg nem sikerült a felvételi, de mégsem szeretnéd, ha az 1-2 éves gondolkodási idő kárba veszne.  Egy jó választással piacképes, keresett szakmád lehet, akár térítésmentesen is részt vehetsz államilag támogatott OKJ-s képzéseken.

Az már eddig is köztudott volt, hogy 2015 júniusa óta nemcsak 1, hanem 2 szakma ingyenes elsajátítására van lehetőség korhatár nélkül, 2016 szeptembere 1-je pedig ismét vízválasztó lesz a felnőttképzésben, hiszen új szakképzések és rész-szakképesítések indulnak, ezzel együtt pedig néhány képzés megszűnik vagy megreformálva indul, a képzések óraszámai pedig ezekhez a változásokhoz idomulnak.

Kísérd figyelemmel a változásokat!

Fontos tudnod, hogy néhány képzés neve megváltozik, például az informatikai rendszergazda képzést ezentúl informatikai rendszerüzemeltetőként fogod megtalálni, egyes tanfolyamok pedig egyesülnek, mint az irodai asszisztens és ügyviteli titkár képzések, amik irodai titkár tanfolyamként élnek tovább. Emellett számos új szakma is megjelenik az OKJ-s tanfolyamok között, mint például a díszletkivitelező, az autóbuszvezető, táncos, webfejlesztő vagy mobilalkalmazás fejlesztő. Ezekről a változásokról a későbbeikben folyamatosan tájékoztatunk benneteket a melyiktanfolyam.hu oldalain.

Milyen esetekben vagy jogosult az ingyenes szakképzésre?

Ha döntöttél valamelyik szakma mellett, ne halogasd a beiratkozást, mert az ingyenességet csak a szabad helyek függvényében garantálhatja a képzőhely és hasznos lehet, ha előtte felméred az esetleges járulékos költségeket: mint például a működési támogatás vagy a tankönyvek és eszközök beszerzése.

Térítésmentes tanulásra a 26. életévüket még be nem töltött felnőtteknek van lehetősége nappali, iskolarendszerű formában, mely heti 4-5 napos elfoglaltságot jelent, a korhatár felett pedig esti vagy levelező tagozaton van mód az ingyenesség kihasználására, általában hétvégi, illetve havi 1-2 napos oktatás kereteiben. Az esti tanfolyam azok számára ideális, akik munka mellett kívánnak új szakmát szerezni. Akik csak hétvégén érnek rá részt venni a tanfolyamon, azoknak bizonyos esetekben a költségtérítéses opció megfelelőbb lehet, mert több képzés közül tudnak választani, valamint sok esetben a tanfolyam gyorsabban elvégezhető, mint az ingyenes képzések keretében.

Milyen esetben válassz költségtérítéses szakképzést?

Ha esetleg az állami helyekről már lekéstél, akkor sincsen ok az aggodalomra, mivel OKJ-s tanfolyamon akkor is részt vehetsz, legfeljebb költségtérítéses formában. Ilyenkor érdemes áttanulmányoznod a képzési ajánlatokat, összehasonlítani az intézményeket. A melyiksuli.hu oldalon kényelmesen válogathatsz a felnőttképzések közül, sőt, akár még kedvezményt is igénybe vehetsz a jelentkezésnél.

Az ingyenesség jó lehetőség, de vegyél figyelembe más szempontokat is!

Diplomával a zsebedben is jelentkezhetsz az ingyenes tanfolyamokra, amennyiben megfelelsz a korhatári feltételnek, érettségivel pedig 3 évnyi ingyenes képzésre van esélyed. Jó ha tudod, hogy a két támogatott szakma közé nem számítanak bele azok a képzések, melyeket korábban fizetős formában végeztél el.

Amennyiben számodra az a legfontosabb, hogy minél előbb szerezhess szakmát, vagy szeretnéd biztosan a kezedben tudni OKJ-s bizonyítványod a következő felvételinél, érdemes körülnézned a fizetős lehetőségek között is, mert ezekben az esetekben a legtöbbször időt spórolhatsz meg. Fontos tudni, hogy ingyenes vagy államilag támogatott konstrukcióban egyes képzések időtartama lényegesen hosszabb, így nincs lehetőséged minden esetben a következő felvételiig elvégezni azokat. Arról, hogyan gyűjthetsz többletpontokat a felvételidhez, korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.

Hol tudsz tájékozódni a közeledben induló képzésekről?

Ha már kiválasztottad a szakmát, de tanácstalan vagy, hol tudnád kitanulni, használd a szakképzés keresőt, ahol a megyék és szakmák kiválasztásával találhatod meg a hozzád legközelebb eső képzőhelyet.

Használd ezt a változások nyújtotta esélyt egy jobb élet lehetőségére, tanulj örömmel.

Az iskolarendszerű képzésnek számos előnyét élvezheted, amennyiben még nem töltötted be a 20. életévedet, hiszen az ingyenességen túl tanulói jogviszonyba kerülsz, diákigazolványt, családi pótlékot és árvasági ellátást is igényelhetsz, valamint diákmunkára is jelentkezhetsz.

A képzőhelyek ajánlatait kutatva fizetős, ingyenes és támogatott kategóriákra bukkanhatsz, utóbbi esetben olyan államilag finanszírozott képzések között válogathatsz, melyeket szakközépiskolák indítanak nappali vagy esti tagozatos formában.

Legyen a hobbid a hivatásod!