Hasznos tanácsok OKJ képzés választásához.

Mit, hol, mennyiért és hogyan? Hasznos tanácsok OKJ képzés választáshoz!

A pályaválasztás az egyik legnehezebb döntés, amit a felnőttkor kapujában meg kell hoznod, hiszen egy életre meghatározhatja jövődet, a jövedelmedet, a munkához való hozzáállásodat, ezen keresztül pedig a mindennapjaid hangulatát is. Aki jó kedvvel indul dolgozni, biztosan megfelelő hivatást választott, de egy kedvezőtlen döntést is helyes irányba terelhetünk egy körültekintően megválasztott OKJ-s tanfolyam sikeres elvégzésével.

Hogyan válassz megfelelő szakmát adó OKJ képzést?

A szakmaválasztás első lépése a képességek és készségek felmérése, az elhelyezkedési lehetőségek és az igényeinkhez mérten jövedelmező munkakörök felderítése, de nem nélkülözhető az a feltétel sem, hogy egy OKJ képzés végeztével valóban örömmel végezd majd a munkád.

A KSH adatai szerint az iskolarendszeren kívüli képzések közül az államilag elismert szakképesítést nyújtó tanfolyamok a legnépszerűbbek, sok esetben pedig előnyt élveznek az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezők a diplomásokkal szemben.

A tanfolyam kiválasztásánál vedd figyelembe a jelentkezési feltételeket, és ne habozz bejelölni, ha jogosult vagy valamelyik kedvezményre, ezzel kapcsolatban azonban legyél pontos és következetes, mert ha füllentesz, arra úgyis fény derül a későbbiekben! ☺

Lényeges, hogy ugyanarra a képzésre lehetőleg csak egy iskolában pályázz, inkább jelentkezés előtt járd körbe jól a lehetőségeket! Komolytalanná válhatsz, ha 3-4 oktatási intézményhez is jelentkezel ugyanarra az OKJ-s képzésre. Ha mindenképpen biztosítani szeretnéd a helyed a csoportban, akkor konzultálj a képző intézménnyel még jelentkezésed előtt!

Melyik suli a megfelelő számodra?

A melyiksuli.hu oldalán 2,5 ezer képzési ajánlat közül válogathatsz!
Mivel több száz szakképzés és részszakképesítés létezik, illetve a képzőhelyek száma is egyre gyarapszik, ezért érdemes több szempontot is figyelembe venned a döntés előtt. A legfontosabb, hogy az élethelyzetedhez leginkább passzoló helyszínt és képzési időt válaszd. Legyen könnyen megközelíthető a számodra és ha család, vagy munka mellett végeznéd, akkor is megoldható legyen a személyes jelenléted.

Ha bizonytalan vagy a képző intézmény színvonalával kapcsolatban, kérdezősködj ismerőseid körében, és mindenképpen olyan iskolát válassz, amely már több évtizedes múlttal és referenciákkal rendelkezik, és akár még vizsgagaranciát is vállal, ami arról tanúskodik, hogy valóban felkészült oktatóktól sajátíthatod el a szakmát. A nívós intézmények nemcsak az oktatást, de a vizsgáztatást is vállalják, ami a tanulók számára is kedvező feltétel.

A legtöbb tanfolyam már néhány hónap alatt sikeresen kamatoztatható szakmát ad a kezedbe, de gyakran előfordul, hogy létszámhiány miatt nem indul el a kiválasztott képzés, ezért célszerű információt szerezni arról is, hogy valóban elindul-e az általad megcélzott kurzus.

Előzd meg a nem várt költségeket!

Mint minden szerződéskötésnél, itt is kihagyhatatlan a szöveg értelmezése, ha szükséges, kérj időt az alapos átolvasásra, amivel számos kellemetlenségtől kímélheted meg magad. Amennyiben a szerződés nem tartalmazza a tanfolyam árát és egyéb költségeit, kérj a képzőhelytől erre vonatkozó írásos nyilatkozatot, hiszen a regisztrációs díjak, a vizsgadíjak és a tananyag ára iskolánként nagyon változó lehet.

Soha ne fizesd ki előre a teljes tanfolyami díjat, hiszen ha nem indul el egy képzés, lehet, hogy hónapikig is várhatsz arra, míg összejön a kellő számú jelentkező egy tanfolyamra! A legtöbb oktatási intézmény kínál részletfizetési lehetőséget, hogy megkönnyítsék az akár több százezer forintos képzések költségének megfizetését! Figyelj rá, hogy a részletfizetés ne jelentsen számodra további kamatterhet: olyan intézményt válassz, amely kamatmentes részletfizetést biztosít számodra!

Építsd a jövőd!

Körültekintően válassz a szakképesítések és részszakképesítések közül!
Bármit is csinálsz, ne feledd, hogy a papír mögött rejlő tudást szorgalommal, gyakorlattal és a tapasztalatod folyamatos gyarapításával tudod igazán értékessé tenni, ami pedig biztosítja számodra a jó hírnevet a szakmában. Fontos, hogy az alapvető fogalmakkal tisztában legyél, ilyen például a szakképesítés és a részszakképesítés. Előbbi esetén a szakma valamennyi munkakörét betöltheted az adott végzettséggel, míg utóbbinál egy bizonyos szegmensben történő munkavégzésre leszel jogosult.

Az OKJ-s képzés abban az esetben is hasznos lehet számodra, ha a későbbi felsőfokú tanulmányaidhoz értékes pontokra pályázol, de az egymásra épülő tanfolyamok is segíthetnek abban, hogy egy biztos alapokon nyugvó karriert építs fel magadnak.

Ha még nem sikerült döntened, olvasd el legnépszerűbb OKJ képzésekről szóló cikkünket!