Gépgyártástechnológiai technikusként fő feladatod a gépalakatrészek önálló vagy mérnöki irányítás mellett végzett technológiai tervezése és gyártása lesz, de tudásodat a gépek és géprendszerek, valamint a mechanikus berendezések működtetésében, karbantartásában és javításában is bevetheted.

Jól fizető hiányszakmát keresel érettségi után? Gépgyártástechnológiai technikusként saját vállalkozásod lehet

Ha a koncentrációs készséged a helyén van, érdekel a gépek működése, szívesen tervezel és a 3D-ben való gondolkodás sem okoz nehézséget, mindezt pedig készséggel kamatoztatnád a gépipar területén, akkor jelentkezz az OKJ-s gépgyártástechnológiai technikus képzésre.

A szakma űzőjeként fő feladatod a gépalakatrészek önálló vagy mérnöki irányítás mellett végzett technológiai tervezése és gyártása lesz, de tudásodat a gépek és géprendszerek, valamint a mechanikus berendezések működtetésében, karbantartásában és javításában is bevetheted.

Legyél profi a gépgyártás minden egyes mozzanatában!

A mesterség elsajátítását követően nagy hozzáértéssel gondoskodsz róla, hogy műszakilag és minőségügyileg is a szabályoknak megfelelve történjen a működés és a teljesítmény. Szakmai tapasztalatodra támaszkodva pontosan megbecsülöd a gyártás és szerelés költségeit, valamint az anyag- és munkaerő szükségletet, de a termékváltás és műszakváltás okán szükséges beállítások is a Te feladatkörödbe tartoznak majd – így gondoskodhatsz a gyártás és az alapanyag-ellátás folyamatosságáról.

Szakértő szemmel követed majd az új termékek gyártását, hogy az esetleges típushibákat és technológiai hiányosságokat könnyedén orvosolhasd, ebben pedig a szüntelen kutatás és fejlesztés, valamint a prototípusok tesztelése lesz a segítségedre.

Az érettségivel és egészégügyi alkalmasság birtokában megkezdhető, átlagosan 2 év időtartamú tanfolyamon nagyjából egyenlő arányban sajátíthatod el az elméleti és a gyakorlati tudnivalókat, a sikeres vizsgát követően pedig gépipari automatizálási technikus, gépipari mérnökasszisztens, gépszerelő technikus, gépszerkesztő technikus, illetve szerszám- és készülékszerkesztő technikus munkakörökben helyezkedhetsz el.

Szakmád egyik legfontosabb szegmense, hogy megismerd a fémes és nem fémes anyagok tulajdonságait, a hűtő- és kenőanyagokat, a diagnosztikai eljárásokat és a gépátvételkor elvégzendő teendőket.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Sikered kulcsa a folyamatos fejlődés

Gépgyártástechnológiai technikusként a gördülékeny kommunikáció is előnyödre válik, hiszen a munkafolyamatok során ipari technikusokkal, gépszerelőkkel, esztergályosokkal, hegesztőkkel is együtt kell működnöd, de előfordulhat, hogy kereskedőkkel, megrendelőkkel és üzemtulajdonosokkal tárgyalsz majd.

Akár pneumatikus, akár hidraulikus rendszerek összeállítása lesz a feladatod, az eredmény hűen tükrözi a műszaki leírás terveit.

A tanfolyam során elsajátítod a gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem tudnivalóit, megtanulod a hagyományos és CNC szerszámgépeken történő forgácsoló technológiát, valamint a gyártástervezés és gyártásirányítás lépéseit.

A számítógép vezérelte technológia térhódítása elkerülhetetlenné teszi, hogy Te is lépést tarts a fejlődéssel, és ha még ennél is többre vágysz, akkor a kapcsolódó szakképzések gazdag választékából szemezgetve – az építőipar, a járműipar, a gépészet és a finommechanika területén – is tovább szakosodhatsz.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Összefoglaló információk a gépgyártástechnológiai technikus tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
54 521 03
A szakképesítés megnevezése
Gépgyártástechnológiai technikus
A képzés megkezdésének feltételei
Érettségi végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Gépipari automatizálási technikus
Gépipari mérnökasszisztens
Gépszerelő technikus
Gépszerkesztő technikus
Szerszám- és készülékszerkesztő technikus
A szakképesítés munkaterületének leírása
Önállóan, vagy mérnöki irányítással részt vesz gépalkatrészek technológiai tervezésében, gyártásában, gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem
Gépészeti alapozó feladatok
Mérőtermi feladatok
Forgácsoló technológia hagyományos és CNC szerszámgépeken
Gyártástervezés és gyártásirányítás
Karbantartás és üzemvitel
Foglalkoztatás I (érettségire épülő képzések esetén)
Foglalkoztatás II.

Még kérdésem van