A hegesztő tanfolyam során elsajátíthatod a legfontosabb technikai tudást.

Válassz hiányszakmát egy növekvő iparágban: legyél hegesztő!

Aki olyan szakmát szeretne választani, amivel nemcsak gyorsan találhat munkát, de a megélhetése is biztosított lesz, annak érdemes a hiányszakmák között keresgélnie, melyeknek megyénként lebontott listáját minden évben közzé teszi a Nemzetgazdasági Minisztérium. A fémipar egy folyamatosan fejlődő és növekvő iparág, mely hazánkban külföldi gépipari vállalatok igényeit is igyekszik kiszolgálni. Ha pontosságot és önállóságot megkövetelő, ugyanakkor jó egzisztenciát biztosító hivatást keresel, akkor jelentkezz az OKJ-s hegesztő tanfolyamra.

Ez a szakma a 2015-ös évben minden megyében kiemelt helyen szerepelt a hiányszakmák között, így bekerült az ösztöndíjjal támogatott képzések közé. A végzettséggel nemcsak az építőipar és a fémipar területén meghirdetett állások között válogathatsz, hanem saját vállalkozást is indíthatsz, de jó állóképességre és felelősségvállalásra is szükséged lesz ahhoz, hogy koncentráltan és figyelemmel végezd a munkád.

Gyarapítsd Te is a kiváló szakemberek táborát!

A képzésen elsajátíthatod, hogyan kell vasból, acélból és egyéb fémes anyagból hegesztéssel vagy vágással elkészíteni a kívánt munkadarabot, melyhez gázlángot, villamosívet valamint fémolvasztásra és vágásra szolgáló egyéb hőforrást használhatsz.

Akár 10 hónap alatt mestere lehetsz egy hiányszakmának!

A szabadban vagy fedett helyen végzett munkafolyamatok zajjal, hőhatással és a fémolvadék fröccsenésével járhatnak, ezért csak megfelelő gyakorlattal és a munka- valamint környezetvédelmi előírások maximális betartása mellett kezdhetsz neki a feladatoknak. A nagyobb vasszerkezetek hegesztésénél magasban történő munkavégzés is előfordulhat, így a tériszony komoly akadály jelenthet a szakma kiválasztásánál.

A sikeres vizsgát követően képessé válsz arra, hogy a műszaki rajzon látható utasításokat és különféle szabályozásokat értelmezve előkészítsd a munkadarabot és beüzemeld a munkavégzéshez szükséges gépeket, valamint ellenőrizd a munkaterületet és elvégezd a szükséges vágásokat, darabolásokat és a hegesztést. A tanfolyam tökéletesen felkészít arra, hogy eszközeidet – a gázhegesztő berendezést, a lángvágót, a forgatókat, a pozicionálókat és a sarokcsiszolót is – megfelelően alkalmazd, de ne okozzon gondot a mérőeszközök, a kerámia alátétek, a rézgyám vagy a gyökvédő eszközök használata sem.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Egy szakma, tele lehetőségekkel

Az alapfokú iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság birtokában megkezdhető, átlagosan 10 hónap időtartamú tanfolyamon 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el, ismereteket szerezhetsz a gépészetről, a munkabiztonságról valamint a környezetvédelemről, de megtanulod a bevontelektródás kézi ívhegesztő, a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő, a gázhegesztő és volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő szakszerű kezelését is.

Az OKJ-s hegesztő bizonyítvánnyal autogénhegesztő, forrasztó, lánghegesztő vagy ponthegesztő is lehetsz, de a végzettséggel betölthető munkakörök teljes listáját a cikk végén olvashatod.

Ha kedvet kaptál a szakmához és még szélesebb ismereteket szereznél, akkor szakképesítés ráépüléssel bevontelektródás kézi ívhegesztő, fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő, gázhegesztő, volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő és mechanikus vagyonvédelmi szerelő is lehetsz, mellyel nemcsak szakmai hírnevedet öregbítheted, de tudásod gyarapítása a bevételedben is megmutatkozik majd. Ezt a szakmai színvonalat akár külföldön is hasznosíthatod, hiszen Europass bizonyítvány igénylésével az unió országaiban is elhelyezkedhetsz.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a hegesztő tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 521 06
A szakképesítés megnevezése
Hegesztő
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Autogénhegesztő
Autogénvágó
Elektromosív-hegesztő
Elektromosív-vágó
Fedőporos hegesztő
Forrasztó
Keményforrasztó
Lágyforrasztó
Lánghegesztő
NC-vezérlésű lángvágógép kezelője
Optikai vezérlésű lángvágógép kezelője
Plazmahegesztő, plazmavágó
Ponthegesztő
Védőgázas hegesztő
A szakképesítés munkaterületének leírása
Fém alkatrészek hegesztését és vágását végzi gázláng, villamos ív, ill. fémolvasztásos vágására vagy egybe- olvasztására szolgáló más hőforrások segítségével.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Gépészeti alapozó feladatok
Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem
A Hegesztés előkészítő és befejező műveletei
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság
Bevontelektródás kézi ívhegesztő feladatok
Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő feladatok
Gázhegesztő feladatok
Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő feladatok

Még kérdésem van