A gépi forgácsoló tanfolyam után alkatrészek gyártásával is foglalkozhatsz.

Dolgozz biztos fizetésért: jelentkezz OKJ-s gépi forgácsoló képzésre!

Jelenkorunk egyik sajátossága, hogy az ipar, a mezőgazdaság és a kereskedelem egy pillanatra sem állhat meg, ennek a folyamatosan dübörgő, összefüggő rendszernek pedig a szinte megállás nélkül dolgozó gépek létfontosságú részei. A gépek zavartalan működéséről pedig a hajszálpontosan szerkesztett és készített, kifogástalan alkatrészek gondoskodnak.

Ha érdekel a gépészet és szívesen dolgoznál olyan felelősségteljes munkakörben, mely magas szintű precizitást kíván, akkor jelentkezz a gépi forgácsoló képzésre.

Néhány éve a gépi forgácsoló és a CNC gépkezelő végzettségek egy tanfolyam keretében megszerezhetők voltak, de az elméleti és gyakorlati ismeretek megfelelő színvonalú átadása érdekében a két szakmai képzés különvált. Amennyiben igazán előnyös pozícióba szeretnél kerülni az álláspiacon, célszerű mindkét tanfolyamot elvégezned, annál is inkább, hiszen a CNC gépkezelő OKJ-s képzésre csak a gépi forgácsoló tanfolyam során megszerzett bizonyítványod felmutatásával jelentkezhetsz.

Szakma, megélhetés, biztonság

Alapfokú iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmasság birtokában te is lehetsz olyan szakember, aki fémből, színesfémből és nemfémes anyagokból főként a gépiparban használatos termékek alkatrészeit és részegységeit gyártja forgácsoló gépek segítségével. A folyamat része az előkészítés is, melyet a műszaki rajz vagy műhelyrajz megtekintése és értelmezése előz meg, amely alapján a tengelyek, tárcsák, szekrényes és egyéb geometriai kialakítású alkatrészek készülnek.

A fémmegmunkálás nemcsak szakértelmet, hanem – a precízen dolgozó gépek munkájának kiegészítése miatt – kézügyességet is kíván. A nyomdaipar, a papíripar, az autóipar, a textilipar, a vegyipar és az üvegipar csak néhány azon területekből, melyeknek működéséhez nélkülözhetetlenek az így gyártott alkatrészek. A terület sokszínűségét jól tükrözi, hogy a puskacsőtől a kerékpárig bárhol találkozhatunk a forgácsoló üzem munkáival.

Szakképzett gépi forgácsolóként képes leszel geometriai méréseket végezni, kiválasztani a megmunkáláshoz szükséges szerszámokat illetve forgácsolási paramétereket, jártas leszel az alkatrészek pontos gyártásában, alakításában – és ha szükséges – javításában is.
A gépi forgácsoló tanfolyam során a forgácsoláson túl gyalulási, vésési és fúrási munkákat is végzel, de elsajátítod az esztergálás és marás minden fontos momentumát mind elméletben, mind gyakorlatban.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Gépekkel az emberek szolgálatában

Munkádat nemcsak gépek, hanem számítógépes szoftverek is segítik majd, amik speciális programokkal biztosítják a precíz munkadarabok létrejöttét. Az alkatrészek köszörülést és finomfelületi megmunkálást is igényelhetnek, így ezeket az ismereteket is megszerzed a képzés során.

Egy jó szakember nem csak az elkészült végeredményre fókuszál, de szem előtt tartja azt is, hogy eszközei mindig hibátlanul a rendelkezésére álljanak, amihez a folyamatos karbantartásuk nélkülözhetetlen.
A képzés végeztével forgácsoló, esztergályos, fogazó, fűrészipari szerszámélező, köszörűs vagy marós főtevékenységet is választhatsz.

A munka-, tűz-, baleset-, és környezetvédelmi előírások betartásán túl némi adminisztrációs tevékenységet is végezned kell, melynek része a minőségbiztosítási dokumentálás.
A szakmai idegennyelv elsajátításával számtalan kaput kinyithatsz magad előtt, hazánkban pedig egy hiányszakma képviselőjeként versenyképes fizetésre tehetsz szert.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a gépi forgácsoló tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 521 03
A szakképesítés megnevezése
Gépi forgácsoló
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Forgácsoló
Esztergályos
Fúrós
Gyalus, vésős
Marós
NC, CNC gépkezelő
Szikraforgácsoló
A szakképesítés munkaterületének leírása
A gépi forgácsoló feladata fémből, színesfémből és nemfémes anyagokból különféle (tengely, tárcsa, szekrényes és egyéb) geometriai kialakítású, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek részegységeinek forgácsoló gépeken történő elkészítése (gyártása) adott műszaki rajz, műhelyrajz alapján.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem
Gépészeti alapozó feladatok
Anyagvizsgálatok és geometriai mérések
Esztergályos feladatok
Marós feladatok
Köszörűs feladatok
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van