A kárpitos tanfolyam során az anyagválasztásról is sokat megtudhatsz.

Dolgozz a kényelemért egy sok lehetőséget rejtő, keresett szakmában: legyél kárpitos!

Amikor egy fárasztó nap után lehuppanunk a kedvenc kanapénkra, vagy akár az utazás közben töltött idő alatt élvezzük a kellemesen párnázott ülés kényelmét, aligha jut eszünkbe, hogy vajon milyen anyagból, milyen technikával és eszközökkel készült. De ez rendjén is van így, hiszen nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy a végeredményt kedvünkre használjuk, ám ha Te ennél többre vágysz és szívesen kitanulnád ezt a szépségekkel teli szakmát, akkor jelentkezz az OKJ-s kárpitos tanfolyamra.

A minőségi bútorok iránti egyre növekvő kereslet oka, hogy a túlhajszolt hétköznapok után olyan otthoni pihenésre vágyunk, ami nemcsak testünknek nyújt felüdülést, de esztétikai élménnyel is feltölt. Ezért lényeges, hogy berendezési tárgyaink, ülő- és fekvőalkalmatosságaink olyan gyakorlott kezek közül kerüljenek ki, amik garantálják a hosszú élettartamot.

Szorgalmas munkával biztos jövedelem

A kárpitos szakember feladatai közé tartozik a bútorkeret megépítése, melyre elsőként a rugókat szereli fel, ezt követően pedig a komfortos használatot garantáló párnázatot, majd kialakítja a kárpit éleit és a kerethez rögzíti varrással vagy szögeléssel. A bevonó szövet – mely bőrből és műbőrből is készülhet – kiválasztása és kiszabása is fontos lépés, melynél figyelembe kell venni az anyag mintázatát és a szövetszálak irányát, hogy az eredmény valóban szemet gyönyörködtető legyen. Díszítéshez – stílustól függően – használható zsinórozás, szegek és gombok.

szépérzék, kézügyesség, önállóság, pontosság

A mesterek persze nemcsak fotelek, kanapék és székek készítésére szakosodnak, de függönyök és falikárpitok elkészítését is vállalják, valamint akusztikai szempontból lényeges hangszigetelő párnázatokat is készítenek, melyeknek zeneiskolákban, színházakban, koncerttermekben és stúdiókban is nagy hasznát veszik.

Az egyik legfontosabb kényelmi tárgy, a pihentető alvásról gondoskodó matrac is kárpitosok munkáját dicséri, a kényelmes használatról, a tartósságról és a jó hőszigetelésről pedig a felhasznált természetes anyagok minősége és az ergonómiai kialakítás gondoskodik.

A szakma űzéséhez nélkülözhetetlen a szépérzék, a kézügyesség, az önállóság és a pontosság, hiszen a varrógépek, a ragasztó és szegecsező gépek mellett rengeteg kézi szerszámot kell használni, ezért a kéz és az ujjak pontos koordinálhatósága nélkülözhetetlen ezekhez a munkafolyamatokhoz.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Legyél profi és nem lesz szükséged reklámra!

Ha elhivatottságot érzel a szakma iránt, nem tántorít el a munkával járó por és nem ódzkodsz a ragasztó, valamint az oldószerek illatától sem, akkor már alapfokú iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmasságot igazoló papírral jelentkezhetsz a 70 százalékban gyakorlatorientált képzésre.

2 éves tanfolyam, akár életre szóló mesterség

Az átlagosan 2 éves kárpitos tanfolyam ideje alatt nemcsak az új bútorok készítésének rejtelmeibe nyersz betekintést, de a restaurálás szépségeit is felfedezheted. Izgalmas kihívás egy-egy kidobásra ítélt darab megmentése, melyben nemcsak az esztétikum, de a funkció is ugyanolyan fontos szempont.

Ha önállóan, vállalkozóként szeretnél dolgozni, akkor a kommunikációs készséged fejlesztésére is ügyelned kell, hiszen megrendelőid pontosan tudni szeretnék, hogyan is fog kinézni az elkészült darab és mindez milyen költséget jelent majd a számukra.

A sikeres vizsgát követően sem dőlhetsz majd hátra, mivel – mint a legtöbb szakmában – a kárpitos pályán is folyamatos továbbképzésekre lesz szükséged ahhoz, hogy lépést tarthass a mindig új eszközökkel és technikákkal előrukkoló versenytársaiddal.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a kárpitos tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 542 05
A szakképesítés megnevezése
Kárpitos
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Ajtóbevonó kárpitos
Bútorkárpitos
Díszítőkárpitos
Hajókárpitos
Járműkárpitos
Kárpitos párnatömő
Kárpitos stílszabász
Ülő-és fekvőbútor-kárpitos
Vagonkárpitos
A szakképesítés munkaterületének leírása
Kárpitozott bútorok, szerkezetek kialakítása, az igényeknek megfelelő párnázatok készítése hagyományos, korszerű technológiával és anyagokkal. Kárpitozott bútorok, termékek szakszerű javítása, járművek kárpitozása.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Járműkárpitos tevékenységek
Kárpitozás alapjai
Kárpitozott termékek készítése, felújítása
Foglalkoztatás I
Foglalkoztatás II
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van