Az ács tanfolyam elvégzése után számos területen kamatoztathatod a megszerzett tudást.

Érvényesülj diploma nélkül az építőiparban ácsként!

Egy 2016-os felmérés szerint hazánkban közel 270 ezer munkavállaló dolgozik az építőipar valamely ágazatában, külföldön pedig mintegy 20-25 ezren. A hatalmas számok ellenére szinte állandó a munkaerőhiány ebben a szektorban, így ha biztos anyagi háttérre vágysz, jó fizikummal rendelkezel és mindig is vonzott a fa semmivel össze nem téveszthető illata, akkor bátran jelentkezz az OKJ-s ács képzésre.

Ezzel a végzettséggel szakmádon belül három fő munkaterületen bontakoztathatod ki tudásodat: kötő ácsként, állványozó és dúcolóként, valamint vegyes ácsmunkák elvégzésével.

Dolgozz precízen és kreatívan!

1Az első területen főként faanyagú épületszerkezeteket kell készítened vagy összeszerelned, valamint egyéb építőipari tevékenységek támogatásaként ideiglenes szerkezeteket összeállítanod.

2Az állványozó és dúcoló munkákra mind magas-, mind mélyépítő-ipar munkaterületen szükség van, ahol a Te feladatod lesz a fa és fémanyagú munka- és szerelőállványok, a feljárók és az anyagszállító állványok elkészítése és bontása is, mely munkával nélkülözhetetlenül járulhatsz hozzá az építkezés gördülékeny folyamataihoz.

3Az általános ácsmunkákhoz – mely a harmadik terület – olyan rutinfeladatnak számító tevékenységek tartoznak, mint a nyílászárók behelyezése, padozatok és burkolatok készítése, fa lépcsők, kapuk és kerítések elkészítése vagy akár az otthonok megszépítéséhez is hozzájáruló berendezési tárgyak megalkotása.

Ha ezt a mesterséget választod, egy színes, ám nagy fizikai teherbírást igénylő szakmát kapsz a kezedbe, melyet egészségügyi alkalmassági vizsgálat és alapfokú iskolai végzettség megszerzése után tanulhatsz ki. Az átlagosan 1 éves képzés 70 százalékban gyakorlatorientált, melynek során megismered a faanyagok tulajdonságait, a különféle feldolgozási technikákat és a munkádhoz szükséges szerszámokat is.

Tevékenységed során nemcsak az önálló munkavégzésnek lesz jelentősége, de a társszakmákkal való szoros együttműködés hatékonysága rajtad is múlik majd, hiszen a tökéletes végeredmény érdekében a szállítókkal, a tervezőkkel, a kivitelezőkkel és a műszaki ellenőrökkel is érdemes közvetlen kapcsolatot kialakítanod.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Szerezz magabiztos tudást!

A jó fizikumon túl az sem árt, ha megfelelő mozgáskoordinációval bírsz és a tériszony fogalma ismeretlen a számodra.

Mint minden részfolyamatban, ebben az esetben is lényeges a méretpontosság, hiszen egy apró hiba is nagy költséggel járó bontás szükségességét vonhatja maga után.
Munkád egy részében a zsaluzásnak is jelentősége lesz, mely folyamat során vasbeton, tégla és kőszerkezetek alakját meghatározó mintát készítesz.

Akár alkotsz valami újat, akár bontasz, átalakítasz vagy karbantartó munkálatokat végzel, az anyagszükséglet kiszámolása, a mérőeszközök és szerszámok magabiztos használata minden lépésnél meghatározó.

Anyagi biztonság diploma nélkül

A tanfolyam sikeres elvégzése után számos területen kamatoztathatod a megszerzett tudást: dolgozhatsz állványozóként, állványszerelőként, csőállványozóként, dúcolat készítőként, építményzsaluzat-kezelőként, faállványozóként, fatetőszerkezet-gyártóként, fedélszerkezet készítőként, födémzsaluzóként, magasépítési ács-állványozóként, zsaluzóként és zsaluzóácsként is. Ha pedig még ennél is szélesebb körben mozognál a szakmában, akkor ráépülő képzéssel a tetőfedő végzettséget is megszerezheted, melynek birtokában már egy komplett tető elkészítését is nyugodt szívvel vállalhatod.

Bár a szakma anyagi megbecsültsége hazánkban is előkelő helyen áll, Europass bizonyítvánnyal az unió számos országában tárt karokkal várják a hozzád hasonló gyakorlott és szakképzett munkaerőt.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk az ács tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 582 01
A szakképesítés megnevezése
Ács
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Állványozó
Állványszerelő
Csőállványozó
Dúcolat készítő
Építményzsaluzat-szerelő
Faállványozó
Fatetőszerkezet-gyártó
Fedélszerkezet-készítő
Födémzsaluzó
Magasépítési ács-állványozó
Zsaluzó
Zsaluzóács
A szakképesítés munkaterületének leírása
Az építőiparban előforduló famunkálatokat végez, fedélszerkezeteket, zsaluzatokat, állványokat készít, bont, átalakít és karbantart, illetve beépíti az előregyártott faszerkezeteket. A helyszíni monolit beton és vasbetonszerkezetek zsaluzása, a zsaluzatokhoz, zsaluzati rendszerekhez tartozó állványzatok szerelése, a beton bedolgozása és a homlokzati fémállványok szerelése.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II
Munkahelyi egészség és biztonság
Építőipari közös tevékenység
Hagyományos zsaluzat és állványzata
Rendszerzsaluzatok és állványok
Állványzatok
Fémszerkezetű állványok
Ácsszerkezetek

Még kérdésem van