A sajtkészítő tanfolyam során elsajátíthatod a legfontosabb technikai tudást.

Igazi sajtimádó vagy? Miért ne lehetne a készítése a hivatásod? Jelentkezz sajtkészítőnek!

Manapság, amikor a tudatos életmód egyre hangsúlyosabb szerephez jut a mindennapjainkban – így az étkezésünkben is – folyamatosan növekvő igényünk támad a friss, tiszta és vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő élelmiszerek iránt, melyeket elsősorban a kézműves vállalkozók tudnak rendelkezésünkre bocsátani, hiszen ők azok, akik adalékanyagok, tartósítószerek és ízfokozók nélkül is igazán ínycsiklandó termékeket képesek előállítani az élelmiszeriparban használatos, káros adalékanyagok nélkül. Ha szívesen dolgoznál ilyen területen, jelentkezz az OKJ-s sajtkészítő tanfolyamra, hogy elsajátítsd a szakma fortélyait.

A sajtkészítéshez számtalan friss alapanyagot használhatsz, de a legfontosabb a minőségi tehén-, kecske- vagy juhtej, melyet érdemes megbízható forrásból beszerezni, hiszen már ezzel is sokat tehetsz azért, hogy az elkészült termékeid nívós minőségre tartsanak számot. Állattartóként vagy a kézműves szakmák kedvelőjeként az egyik legnépszerűbb szakmát választhatod, hiszen még a legfelkapottabb biopiacokon is megférnek egymás mellett a színes portékájukat kínáló sajtkészítő kofák.

Szakmai tudással a minőségi termékekért

A tanfolyam során – melyhez csupán alapfokú iskolai végzettségre és egészségügyi alkalmasságra lesz szükséged – elsajátítod a különböző típusú friss vagy hosszú érlelésű sajtok, valamint a túró készítésének szakszerű folyamatait, megfelelve a környezetvédelmi és a higiéniai előírásoknak.

A 4-6 hónap időtartamú, 70 százalékban a gyakorlatra fókuszáló tanfolyamon megtanulod, hogyan kell átvenni, minősíteni és kezelni a gyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagokat, de abban is rutint szerzel, hogyan készül a legfinomabb túró.A sajtkészítő tanfolyam után különböző biopiacokon is lehetőséged van portékád értékesítésére

A gyártáshoz az érzékszerveid bevetésére is szükséged lesz, mivel ezen a területen az ízlelés, a szaglás és a látvány sem elhanyagolható szempont. A manuális vizsgálaton túl fizikai és kémiai ellenőrzést is végzel, valamint azt is elsajátítod, hogy milyen eszközökkel és hogyan kell az eltérő sajtfajtákat darabolni, szeletelni vagy éppen csomagolni és tárolni.

Képzési ajánlatok ITT!

 

A siker csak Rajtad múlik

Ha szélesebb körben terjesztenéd a portékádat, akkor nagy hasznát veszed majd a képzésen tanult technológiai ismereteknek is, mivel a gépek segítségével felgyorsíthatod a folyamatokat, ezért lényeges, hogy ismerd a beállítási lehetőségeiket, a karbantartás- és a tisztítás módszereit.

A munkád során keletkezett melléktermékek kezeléséről a környezetvédelmi előírásoknak megfelelve kell gondoskodnod, ami nemcsak a szabályok, hanem az életmóddal való azonosulás miatt is alapvető. A képzésen arról is tájékoztatást kapsz majd, hogy a kész termékeid értékesítésére milyen csatornák adnak lehetőséget, de a siker érdekében marketing eszközöket is igénybe vehetsz.

Az eredményes vizsgát követően sajtkészítő, sajtértelő és tejipari gép kezelője is lehetsz, de a képesítéssel betölthető munkakörök teljes listáját a cikk végén olvashatod.

A szakmát nemcsak alkalmazottként, hanem akár vállalkozóként is űzheted, ha pedig a lehetőségeidet szélesebb körben is próbára tennéd, Europass igazolvánnyal az unió országaiban is kibontakozhatsz.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a sajtkészítő tanfolyamról

A részszakképesítés azonosító (OKJ) száma
31 541 07
A részszakképesítés megnevezése
Sajtkészítő
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A részszakképesítéssel betölthető munkakörök
Gomolyaalapanyag-készítő
Fehérsajtkészítő
Keménysajt-készítő
Lágysajt-kezelő
Ömlesztettsajt-főző
Sajtdaráló
Sajtérlelő
Sajtkészítő
Sajtkezelő
Sajtpréselő
Sajtdaraboló
Tejipari gép kezelője
A részszakképesítés munkaterületének leírása
A sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A részszakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Sajt- és túrógyártás
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

Még kérdésem van