Nincs olyan ember, akinek a friss kenyér illata ne csiklandozná az orrát gyerekkori emlékeket idézve. A pékségekből áradó illatos-ízes melegség sok éhes vásárlót becsábít, hiszen a különféle gabonákból készült kenyerek és pékáruk nélkülözhetetlen részét képezik táplálkozásunknak. Ha olyan szakmát űznél, melyben rögtön láthatod munkád eredményét, valamint kellő fizikummal és kitartással rendelkezel, akkor jelentkezz az OKJ-s pék tanfolyamra.
Az első pékségek a 7. századi Németországban nyíltak, de a gabonafélékből készített termékek hagyománya egészen az ókorra nyúlik vissza. Azóta hosszú utat járt be a sütőipari termékek készítésének módja és technikái, de a felhasznált alapanyagok és előállításuk is. Ha te magad is leküzdhetetlen vonzódást érzel a mindent belengő, friss kenyér illata iránt, nem rettent meg a koránkelés vagy a folyamatos éjszakai munkavégzés sem, akkor cserébe olyan kreatív szakmát kapsz a kezedbe, melyre akár egy egész életen át alapozhatod megélhetésedet.
Legyél a ropogós kenyérhéj mestere!
Egy 2012-ben hozott rendelet életbe lépéséig a pék szakma nem önállóan, hanem a cukrász szakmával együtt, egy szakmai képzés keretein belül volt elvégezhető. A különválás lehetőséget adott a még átfogóbb és alaposabb szakmai és gyakorlati tudnivalók elsajátítására.Az átlagosan 12 hónap időtartamú, 60 százalékban gyakorlatorientált tanfolyamra már alapfokú iskolai végzettséggel jelentkezhetsz. Ha ebben a szakmában szeretnél dolgozni ezt a lépést ki sem kerülheted, mivel jogszabály írja elő szükségességét.
A képzés folyamán elsajátíthatod a tésztakészítés minden csínját-bínját, megtanulod helyesen használni a munkádhoz szükséges eszközöket és gépeket, de rutint szerzel abban is, hogy a tészta kelesztése, formázása és sütése során milyen lépésekre kell ügyelni a hibátlan végeredmény érdekében. Akár cipót formázol, kalácsot fonsz, vagy kiflit sodorsz az arányérzékedre és a kézügyességedre bátran támaszkodhatsz.
Képzési ajánlatok ITT!
Sokrétű szakma kreativitással fűszerezve
Gyakorlott pékként nemcsak a különféle pékáruk elkészítésének módját, de a vásárlói igényeket és a kereslet mennyiségét is ismerned kell ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmádban.
A felhasznált lisztek, fűszerek és töltelékek változatos elkészítésével és a többféle igény figyelembe vételével azoknak is kedvezhetsz, akik mindig az újdonságot keresik.
A tanfolyam elvégzése után lehetsz például: gyorspékségi sütő és eladó, fagyasztott pékáru sütő látvány sütödében, péksütemény vagy perec készítő, dagasztó vagy akár mézeskalács készítő, teasütemény gyártó és tésztakészítő is – a pék szakma sokrétűségét bizonyító betölthető munkakörök teljes listáját a cikk alján olvashatod.
Folyamatos fejlődéssel és kitartással lehetőséged lesz rá, hogy 5 év szakmai gyakorlat után mestervizsgát tegyél, melynek birtokában még kevezőbb pozícióra és jövedelemre számíthatsz.
Jelentkezni szeretnék
Összefoglaló információk a pék tanfolyamról
Egészségügyi alkalmasság
Gyorspékségi sütő és eladó
Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
Gyorsfagyasztott tésztagyártó
Finompékáru gyártó
Dagasztó
Morzsakészítő
Péksütemény készítő
Pereckészítő
Perecsütő
Pászkatészta-készítő
Réteslapkészítő
Sütőipari munkás
Nyerstészta feladó
Sütőipari táblázó
Sütőipari vető
Mézeskalács-készítő
Teasütemény gyártó
Tésztakészítő
Mérések, dokumentálás, gazdálkodás
Tésztakészítés
Tésztafeldolgozás
Kelesztés, vetés-előkészítés
Sütés
Mézeskalács készítés
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság
Pont most olvastam az index.hu-n egy cikket, miszerint jó nagy munkaerőhiány van a szakmában, mindemellett pultost és futárt is nehezen találnak a pékségekbe… szerintem manapság megéri kitanulni ilyen hagyományos szakmákat, mindig szükség lesz rájuk! 🙂