A pék tanfolyam során megtudhatod a tökéletes kenyérhéj titkát!

Létfontosságú szakmát tanulnál? Pékként biztos megélhetésre számíthatsz!

Nincs olyan ember, akinek a friss kenyér illata ne csiklandozná az orrát gyerekkori emlékeket idézve. A pékségekből áradó illatos-ízes melegség sok éhes vásárlót becsábít, hiszen a különféle gabonákból készült kenyerek és pékáruk nélkülözhetetlen részét képezik táplálkozásunknak. Ha olyan szakmát űznél, melyben rögtön láthatod munkád eredményét, valamint kellő fizikummal és kitartással rendelkezel, akkor jelentkezz az OKJ-s pék tanfolyamra.

Az első pékségek a 7. századi Németországban nyíltak, de a gabonafélékből készített termékek hagyománya egészen az ókorra nyúlik vissza. Azóta hosszú utat járt be a sütőipari termékek készítésének módja és technikái, de a felhasznált alapanyagok és előállításuk is. Ha te magad is leküzdhetetlen vonzódást érzel a mindent belengő, friss kenyér illata iránt, nem rettent meg a koránkelés vagy a folyamatos éjszakai munkavégzés sem, akkor cserébe olyan kreatív szakmát kapsz a kezedbe, melyre akár egy egész életen át alapozhatod megélhetésedet.

Legyél a ropogós kenyérhéj mestere!

A pék tanfolyam során akár ilyen ciabattákat is megtanulhatsz készíteni

Ínycsiklandó ciabatták (fotó: Pinterest)

Egy 2012-ben hozott rendelet életbe lépéséig a pék szakma nem önállóan, hanem a cukrász szakmával együtt, egy szakmai képzés keretein belül volt elvégezhető. A különválás lehetőséget adott a még átfogóbb és alaposabb szakmai és gyakorlati tudnivalók elsajátítására.

Az átlagosan 12 hónap időtartamú, 60 százalékban gyakorlatorientált tanfolyamra már alapfokú iskolai végzettséggel jelentkezhetsz. Ha ebben a szakmában szeretnél dolgozni ezt a lépést ki sem kerülheted, mivel jogszabály írja elő szükségességét.

A képzés folyamán elsajátíthatod a tésztakészítés minden csínját-bínját, megtanulod helyesen használni a munkádhoz szükséges eszközöket és gépeket, de rutint szerzel abban is, hogy a tészta kelesztése, formázása és sütése során milyen lépésekre kell ügyelni a hibátlan végeredmény érdekében. Akár cipót formázol, kalácsot fonsz, vagy kiflit sodorsz az arányérzékedre és a kézügyességedre bátran támaszkodhatsz.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Sokrétű szakma kreativitással fűszerezve

Gyakorlott pékként nemcsak a különféle pékáruk elkészítésének módját, de a vásárlói igényeket és a kereslet mennyiségét is ismerned kell ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmádban.
A felhasznált lisztek, fűszerek és töltelékek változatos elkészítésével és a többféle igény figyelembe vételével azoknak is kedvezhetsz, akik mindig az újdonságot keresik.

A Te feladatod lesz az is, hogy az elkészült termékek minőségét leellenőrizd, előkészítsd a hűtésre, a csomagolásra majd a szállításra.

A tanfolyam elvégzése után lehetsz például: gyorspékségi sütő és eladó, fagyasztott pékáru sütő látvány sütödében, péksütemény vagy perec készítő, dagasztó vagy akár mézeskalács készítő, teasütemény gyártó és tésztakészítő is – a pék szakma sokrétűségét bizonyító betölthető munkakörök teljes listáját a cikk alján olvashatod.

Folyamatos fejlődéssel és kitartással lehetőséged lesz rá, hogy 5 év szakmai gyakorlat után mestervizsgát tegyél, melynek birtokában még kevezőbb pozícióra és jövedelemre számíthatsz.

Jelentkezni szeretnék

 

Összefoglaló információk a pék tanfolyamról

A szakképesítés azonosító (OKJ) száma
34 541 05
A szakképesítés megnevezése
Pék
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A szakképesítéssel betölthető munkakörök
Pék
Gyorspékségi sütő és eladó
Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
Gyorsfagyasztott tésztagyártó
Finompékáru gyártó
Dagasztó
Morzsakészítő
Péksütemény készítő
Pereckészítő
Perecsütő
Pászkatészta-készítő
Réteslapkészítő
Sütőipari munkás
Nyerstészta feladó
Sütőipari táblázó
Sütőipari vető
Mézeskalács-készítő
Teasütemény gyártó
Tésztakészítő
A szakképesítés munkaterületének leírása
A pék képes együttműködve munkahelyi vezetőivel, szakemberekkel, munkavállalókkal, bármely sütőipari termék kiváló minőségű előállítására úgy kisüzemben, mint nagyüzemben. A gyártás előkészítését követően (felkészül a munkára, előkészíti a munkafolyamatokat, alapméréseket végez) a kenyerek készítéséhez és a péksütemények-finom pékáruk gyártásához (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós, leveles, egyéb) tésztát készít, majd azt feldolgozza. Mézes tésztát készít, majd azt feldolgozza. Finom pékárukhoz tölteléket készít. A feldolgozott tésztát keleszti, vetés előkészítő műveletet végez, majd beállítja a sütési paramétereket és a megkelt félkész-terméket kemencébe helyezi. Mézes tésztát formázza és előkészíti sütésre. Ellenőrzi a sütés folyamatát. Befejező műveleteket végez. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és készíti elő szállításra. Munkavégzése során eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet és betartja az egyes tevékenységekre vonatkozó (minőségi, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, valamint üzemi) előírásokat. Több ízben adminisztrációs (minőségvizsgálat, gyártmánylap, anyagnorma számítás, nyomon-követhetőségi bizonylatok) munkát is végez.
A szakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Előkészítő és befejező műveletek
Mérések, dokumentálás, gazdálkodás
Tésztakészítés
Tésztafeldolgozás
Kelesztés, vetés-előkészítés
Sütés
Mézeskalács készítés
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság

Még kérdésem van