A gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam során megtanulod, hogyan készíts minőségi szeszt.

Izgalmas munkára vágysz? Készíts igazi hungarikumot: legyél gyümölcspálinka-gyártó!

Hazánkban a pálinka fogyasztásának igazi hagyománya van: akár családi eseményről, akár baráti összejövetelről van szó, ez az ital mindig remek kísérője bármilyen ünnepnek, persze csak akkor, ha valóban szakavatott kezek alkották. Ha kedvet érzel e nemes nedű elkészítésére annyira, hogy akár hivatásodnak is választanád, akkor jelentkezz az OKJ-s gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamra.

A pálinka történelme egészen a 8. századig nyúlik vissza, miután arab tudósok felfedezték a desztilláció folyamatának tudományát, Olaszországban már kifejezetten lepárlásra használták a módszert, a 14. századból fennmaradt írásokban pedig “Aqua Vitae”-ként, vagyis az élet vizeként említik. Kezdetben gyógyhatása miatt használták – Erzsébet királyné például köszvényt gyógyított vele – majd néhány évszázaddal később már élvezeti értéke miatt fogyasztották.

Hagyomány, érzék, elhivatottság

Hazánkban a rendszerváltást követően indult hanyatlásnak a pálinkafőzés tudománya, amikor mind az alapanyagok, mind a technikai háttér elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy valóban kimagasló minőségű ital készülhessen. Szerencsére azonban a 90-es évek végén elindult egy olyan fellendülés, mely napjainkban is tart, hiszen a pálinkafőző mesterek egyre nívósabb termékek előállítására törekszenek, így nemcsak itthon, de külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a magyar pálinka.

raspberries-422979_640

A jó pálinkához kiváló alapanyagra van szükség

Az egészséges, kellően érett gyümölcs az, amit minden szakértő főző keres, hiszen a kiváló pálinka a kiváló alapanyagoknál kezdődik, aminek – az időjárás szeszélyei ellenére is – kedvez hazánk makro- és mikroklímája. Ma, amikor ez a hungarikumként emlegetett ital a reneszánszát éli, érdemes kitanulni az elkészítés fortélyait, hiszen akár mellék-, akár fő foglalkozásként kitűnő bevételi forrást jelenthet. A képzésre – ahol 70 százalékban gyakorlati tudnivalókat sajátíthatsz el – már alapfokú iskolai végzettséggel és egészségügyi alkalmasságot igazoló papírral jelentkezhetsz.

 

A szakmához fűződő legfontosabb tulajdonságok az elhivatottság és a tudásvágy, hogy olyan aromáktól, színezékektől mentes, tiszta párlatot állíts elő, mely méltán tükrözi az alapanyagok minőségét és természetesen hozzáértésedet.

A gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam során elsajátíthatod a gyártás technológiájának szakszerű és gazdaságos kivitelezését: a gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvételétől kezdve, a cefrekészítés, az erjesztés, a főzés, a finomítás, az érlelés, a tárolás és a töltés rejtelmein át egészen a palackozásig és az értékesítésig.

Képzési ajánlatok ITT!

 

Ne add alább a legjobbnál!

Megtanulhatod azt is, hogyan kell a kész termék minőségét ellenőrizni, valamint, hogy mit kezdj a gyártás során keletkezett melléktermékkel és hulladékkal, hiszen a szigorú környezetvédelmi és higiéniai előírásokat minden körülmények között figyelembe kell venni.

Az egyik legfontosabb szabály a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása, melyhez szintén teljes körű felkészítésben részesülsz majd.

A sikeres vizsga után pálinkafőző, szeszfőző és cefréző is lehetsz, de a végzettséggel betölthető munkakörök teljes listáját a cikk végén olvashatod. Akár magánfőzőként, akár bérfőzőként vagy kereskedelmi főzés alkalmazottjaként helyezkedsz el, a legfontosabbat soha ne feledd: mindig a minőség és a szívvel-lélekkel végzett munka a legjobb befektetés.

Jelentkezni szeretnék

 

Ha az élelmiszeriparban képzeled el a jövődet és szívesen foglalkoznál szeszesital gyártással, de még nem döntöttél, mely terület mellett szeretnéd elkötelezni magad, olvasd el a szőlész-borász szakmáról szóló cikkünket.

 

Összefoglaló információk a gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamról

A részszakképesítés azonosító (OKJ) száma
31 541 04
A részszakképesítés megnevezése
Gyümölcspálinka-gyártó
A képzés megkezdésének feltételei
Alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmasság
A részszakképesítéssel betölthető munkakörök
Pálinkafőző
Szeszfőző
Szeszfőző mester
Cefréző
Italgyártó gép kezelője
Szeszdesztilláló
Szeszerjesztő
Töltőgépkezelő
A részszakképesítés munkaterületének leírása
A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A részszakképesítés megszerzésének szakmai követelményei
Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

Még kérdésem van