A bor népszerűsége az elmúlt két évtizedben kiemelkedő növekedést mutatott, mely főként a minőség ugrásszerű javulásának és az ebből következő érdeklődésnek köszönhető. Egyre gyarapszik azoknak a száma is, akik a borászkodásra, mint megélhetési forrásra tekintenek, hiszen a kézműves borok is közkedveltek az ínyenc borfogyasztók között. Ha Te is szívesen foglalkoznál szőlőtermesztéssel és megismernéd a bor készítésének folyamatait, jelentkezz az OKJ-s szőlész-borász képzésre.
A borkultúra terjedését nemcsak a borászok, de az állam is szorgalmazza, aminek ékes bizonyítéka, hogy 2016-ban is több milliárd forint támogatásra lehet pályázni a Vidékfejlesztési Program keretein belül, melyet beruházásokra, innovációra és technológiai fejlesztésekre fordíthatnak a gazdák.
A bor szeretete kiváló minőségre sarkall
Manapság, amikor a tömegtermelés helyét egyre inkább a kézművesség veszi át, a családi pincészetek is nagyobb szerephez juthatnak, ha termékeikkel egyedi, minőségi vonalat képviselnek, ami egész éves, kemény munkát jelent, hiszen szinte együtt élnek a természettel.A birtokon és a pincében télen is akad tennivaló: a fás hajtások eltávolítása és a borral való foglalatosság folyamatos készenlétet kíván. A tavaszi rügyfakadással kezdetét veszi a munka: a tőkék közötti sorok felszántása, az új hajtások felkötése, a kártevők elleni védekezés az alapvető feladatok közé tartoznak.
A nyár kevésbé eseménydús időszak, ezért a legtöbb borász az augusztust használja ki pihenésre, miután a felesleges virágzatok ritkítása, a hajtáscsúcsok visszametszése és a zöldmetszés megtörtént. Az események ritmusát persze nem a gazda, hanem a természet határozza meg, mely sok esetben szeszélyes és kiszámíthatatlan.
Képzési ajánlatok ITT!
A palackba zárt szorgalom
Alegtöbb teendő természetesen ősszel akad, a szüret szeptembertől novemberig tart, de az előző évi borok palackozása, a fahordók tisztítása, a gépek felkészítése és a szőlő feldolgozása is ilyenkor történik.Ha kifinomult ízléssel, kellő rátermettséggel, kitartással és szorgalommal rendelkezel, szívesen töltenéd az időd a szőlőtőkék társaságában és az utánozhatatlan hangulatú borospincékben, akkor már csak egészségügyi- és pályaalkalmassági igazolásra, valamint alapfokú végzettségre lesz szükséged ahhoz, hogy nekikezdhess a 70 százalékban gyakorlatorientált képzésnek.
A tanfolyam során megismered a szőlőtermesztéssel kapcsolatos összes munkafolyamatot, de borászati gazdálkodási alapismereteket, borturizmust, helyi borértékesítést, biogazdálkodást is tanulhatsz és az elmaradhatatlan adminisztratív feladatokba is betekintést nyersz.
A sikeres vizsgát követően a szőlész-borász munkakörön kívül még számos irányt megcélozhatsz ezzel a végzettséggel, melyeket a cikk alján olvashatsz. Magyarországon a klíma és a talaj adottságai is lehetőséget biztosítanak a minőségi szőlő, ezáltal a minőségi bor termelésére, ha maximálisan szeretnéd kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket, akkor szakképesítés-ráépüléssel borász, vincellér vagy sommelier is lehetsz.
Jelentkezni szeretnék
Összefoglaló információk a szőlész-borász képzésről
Egészségügyi alkalmasság
Szőlő- és gyümölcstermesztő
Szőlőmunkás
Szőlőoltó, -metsző
Szőlőtermesztő
Vincellér
A szőlőtermesztés technológiája
Borászati gyakorlat
Borászati technológia
A szőlőtermesztés szakmai gépei
Borászati szakmai gépek
Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
Foglalkoztatás I.
Foglalkoztatás II.
Munkahelyi egészség és biztonság
Valaki tudja, hogy pontosan mit is csinál a vincellér?
Kedves Ádám!
A vincellér feladata a szőlőtermesztés és alapvető pinceműveletek technológiai folyamatainak önálló ellátása.